Cea mai mare defrișare ilegală din ultimii cinci ani a fost descoperită la Sighetu Marmaţiei. Potrivit ministrului,Costel Alexe, în judeţul Maramureş a fost defrişată o pădure ce se întindea pe o suprafaţă de 340 de hectare, într-o conlucrare comună cetăţeni – autorităţi locale. Prejudiciul adus statului roman este de peste 12 milioane lei. Șeful Ocolului Silvic Sighet spune însă că aceste tăieri nu sunt recente, ci sunt vechi de peste 10-15 ani.
”Duminică am avut o vizită de lucru în județul Maramureș. Așa cum am declarat și la audieri județul Maramureș în 2018 a fost județul cu cele mai mari tăieri ilegale din România, 110 000 metri cubi au fost identificați de colegii de la gărzile forestiere, cine știe ce cantitate nu a fost descoperită. Aș vrea să vă spun că în Maramureș, la Ocolul Sighet a fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală din România în ultimii 5 ani pe o suprafață de 340 de hectare. În adâncul pădurii au fost furați 100 000 de metri cubi, o pădure rasă de pe 340 de hectare, un prejudiciu adus statului roman de peste 12 miioane lei și cu și mai mari prejudicii aduse naturii și mediului înconjurător”, a precizat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Șeful Ocolului Silvic Sighet, Ștefan Bereș, spune însă că aceste tăieri ilegale sunt istorice, nicidecum de 5-8 ani.
”Am văzut că erau niște inadrvertențe în sensul că unele ziare au adus perioadele mult mai apropiate de tăiere. Nimeni nu neagă, întradevăr au fost niște tăieri ilegale, dar au fost acum 10-15 ani, nu acuma. Domnul ministru a zis prima dată 7-8 ani, 8 ani da, 2012, dar nici 2012, în 2011 a început deja scandalul și în 2012 era deja în toi inspecțiile de fond. Că s-au făcut tăieri în ultimii 5 ani nu e adevărat, asta nu pot să accept, se poate demonstra. Eu am lipsit 8 ani din sistem, m-am întors în 2013, în 2013 erau începute deja inspecțiile de la Săpânța și am continuat acele inspecții. S-au făcut niște plângeri penale, colegii care au fost considerați vinovați de aceste probleme au fost dați pe mâna justiție iar de acolo încolo noi ne-am făcut datoria nu știu ce s-a mai întâmplat.Vă pot asigura că acele tăieri au apărut până în 2011, nicidecum de 5 ani”, a declarat Ștefan Bereș, șeful Ocolului Silvic Sighet.
Costel Alexe a anunțat, cu această ocazie, că mesajul public pe care îl are pentru toţi cetăţenii României şi pentru autorităţile statului este că îi vrea cu cătuşe la mâini pe toţi cei care taie ilegal, transportă ilegal sau fură din pădurile României.
”Acolo acea pădure nu ar fi putut să dispară peste noapte pentru că s-au făcut tăieri în mod repetat timp de 5,6,7 ani fără ca nimeni să le vadă. Nici cetățenii nu au sesizat, nici autoritățile statului nu s-au sesizat, apropae că într-o conlucrare comună o suprafață importantă din pădure României au dispărut. Colegii de la Garda Forestieră Cluj au descoperit acest subiect, l-au investigat și vă anunț că săptămâna trecută dosarul a fost trimis la Parchet. Mesajul meu pentru toți cetățenii României este că eu ca ministru îi vreau cu cătușe pe mâini pe toți cei care taie illegal, transport illegal, fură din pădurile României,” a adăugat Costel Alexe.
Ștefan Bereș a mai spus că este regretabil că această problemă este discutată după 10-15 ani de când la Ocolul Sighet au avut loc aceste tăieri ilegale masive.
Ministrul Mediului a mai precizat că este foarte hotărât ca în perioada următoare să facă verificări serioase ca acest tip de practici să se oprească.