Epidemia de prostie se cronicizează!? După o lungă discuție cu Academicianul Dr. Farmacist Ovidiu Bojor, în vârstă de 96 de ani, am înțeles că epidemia de prostie din societatea românească poate deveni o boală cronică pentru că a luat amploare în ultimii ani. Ne confruntăm astăzi cu probleme reale. Sursa de informare este foarte periculoasă dacă nu este verificată și certificată și cum totul s-a digitalizat, te mai miri că totul capătă așa amploare. Informațiile vin ca un bulgăre, se rostogolesc și devin un bulgare și mai mare – imens, care îi poate strivi exact pe cei care caută doar într-o direcție.

Panica ucide. De cele mai multe ori oamenii iau decizii greșite în situații de criză, de panică. Am asistat uimită la episodul rafturilor golite din supermarket de cei panicați, care mai de care cu cărucioarele de cumpărături pline de conserve, de mâncare procesată. Oameni disperați să nu își piardă marele coș  în magazin, să nu i-l fure altcineva deși nici nu au ajuns cu el la casa de marcat. Oameni care stăteau la rând mai ceva ca în vremea comunismului. Isterie în toată regula.

Imagine

În schimb, nu am văzut rafturile de dezinfectanți goale. Rafturile cu produsele de curățenie și igienă erau pline. Nu am văzut o educație în ceea ce privește igiena personală.  Pâinea neambalată de la raft are și clește și mănuși de unică folosință pentru a evita contaminarea cu microbi. Mai toți cumpărătorii de pâine, apucau pâinea cu mâinile goale după ce mai încercau cu degetele altele pentru a o alege pe cea mai moale, mai proaspătă. Apoi dacă ne gândim la mâncarea ambalată care este prost depozitată înțelegem că inevitabil ne îmbolnăvește, nu are cum să ne facă bine. Spațiul de depozitare al unui supermarket are temperatura controlată cât produsele să nu se altereze, sunt păstrate la temperaturi scăzute constante. Depozitarea produselor în spații neadecvate pot duce la pierderi majore pentru că mare parte din acele stocuri se vor altera și prin urmare se vor arunca.

A fost isterie ca în zi de sărbătoare la români, a doua zi rafturile au fost umplute la loc. Trebuie să înțelegem că o societate sănătoasă înseamnă o societate care se alimentează sănătos. Sănătos înseamnă să mâncăm cât mai puțin procesat. Să căutăm să cumpărăm calitate nu cantitate.

Sistemul imunitar nu poate fi ținut în frâu cu E-uri, prafuri, coloranți și tot felul de hormoni de creștere, aditivi… etc. Cred că România astăzi este pe un drum greșit, că lucrurile sunt scăpate de sub control și totul degenerează.

De-a lungul istoriei ne-am confruntat cu tot felul de epidemii de viruși. În toate cazurile s-au găsit soluții pentru a stopa aceste epidemii. Astăzi este prea ușor să inflamezi spațiul public. Este ușor să scoți oamenii în stradă, este ușor să manipulezi într-o direcție anume. Cei mai înțelepți susțin că răutatea și prostia dezechilibrează o societate, că bunătatea, iubirea pentru semeni, iubirea pentru țară, pentru natură în schimb ne poate salva de orice boală.

Poate cineva oare să identifice sănătatea poporului nostru? Dacă ar fi să facem o radiografie a întregului neam … ce diagnostic am pune?

Încă am încredere că prostia poate fi combătută, că societatea noastră se va însănătoși și că vom avea mai mulți oameni buni decât răi, mai mulți oameni liniștiti decât isterici, mai mulți oameni informați decât dezinformați, mai multe minți luminate decât încețoșate, mai multă credință decât deznădejde.

Fac apel la calm! Să ne  informăm corect din surse verificate. În România se moare și de gripă și de poluare și din accidente!

Recomandare de carte:

Imagine

Încă avem gradinițe, școli și licee închise din cauza gripei și a virozelor respiratorii …

Articolul precedentOMS a ridicat nivelul de amenințare pentru coronavirus
Articolul următorMăsuri de autoprotecție contra infectării cu coronavirus