Expoziţia de artă fotografică „Zestrea Vie Românească” este o expoziţie-eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural tradiţional din România.

Turneul naţional al expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României, ajungând apoi şi la românii din diaspora, în muzee şi alte instituţii de cultură. Până în prezent expoziţia a fost expusă în regiunea Maramureş şi Sătmar la Satu Mare. În municipiul Baia Mare expoziţia va fi expusă în perioada 26 noiembrie – 3 decembrie în spaţiul expoziţional „Salonul Artelor” de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, având vernisajul-eveniment luni 26 noiembrie 2018 orele 17.00.

Obiectivul expoziţiei este ca în anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918 să facă cunoscute publicului larg valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului cultural tradiţional tangibil şi intangibil al României. Este vorba despre acele valori patrimoniale româneşti care ne diferenţiază cultural de alte popoare şi ne fac mândri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial.

Uniunea Europeană încurajează iniţiativele prin care cetăţenii să se implice în ampla cunoaştere a patrimoniului cultural, de aceea, anul 2018 a fost declarat Anul European al Patrimoniului  Cultural , prilej cu care se va consolida sentimentul de apartenenţă la un spaţiu cultural european comun, desigur, cu respectarea diversitaţii culturale şi a elementelor de unicitate ale fiecărui popor în parte.

Expoziţia de artă fotografică „Zestrea Vie Românească” prezintă într-un număr de peste 80 de lucrări de artă fotografică înrămate, unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase elemente ale tradiţiilor,datinilor şi obiceiurilor din cadrul patrimoniului cultural tradiţional tangibil şi intangibil al României.

Fotografiile din cadrul expoziţiei reprezintă o frescă elocventă a identitaţii tradiţionale româneşti cuprinzând imagini despre portul popular, meşteşuguri şi ocupaţii rurale tradiţionale româneşti, meşteri populari, sărbători şi manifestări folclorice, tradiţii şi obiceiuri de Paşti, Crăciun şi Anul Nou, obiceiuri agrare, jocul şi dansul popular, botezul şi nunta tradiţională românească, etc. Un loc important îl ocupă în expoziţie fotografiile dedicate marilor personalităţi declarate oficial „tezaur uman viu” şi, mai ales, cele mai reprezentative tradiţii şi meşteşuguri tradiţionale româneşti prezente pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, cum sunt: doina, colindatul de ceată bărbătească, ritualul căluşului, tehnicile de prelucrare ale ceramicii de Horezu, jocul fecioresc din România, tehnicile de ţesere a scoarţelor româneşti tradiţionale şi practicile culturale asociate zilei de 1 martie.

Toate aceste fotografii color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-o oglindă vie a bogaţiei culturale de care dispune poporul român în anul Centenarului şi pot fi un important vector de promovare a turismului cultural din România.

 

Articolul precedentCăruțele care au pornit din Maramureș pentru a parcurge “Drumul Unirii”au ajuns și în județul Sălaj
Articolul următorFamilia unui tânăr din Maramureș, aflat în moarte cerebrală, și-a dat acordul pentru donarea de organe