În acest sfârșit de săptămână, la Sighetu Marmației are loc ”Școala Libertății”. În cadrul acestui eveniment, Emil Constantinescu, fost președinte a României, a primit azi Premiul Libertății.

Institutul de Studii Liberale împreună cu Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate au acordat „Premiul Libertății” fostului președinte al României, Emil Constantinescu. Distincția a fost conferită într-o ceremonie organizată în cadrul proiectului „Școala Libertății”.

”Președintele Constantinescu a fost un om liber chiar și atunci când era președinte al României. E o mărturie pe care îmi permit să o depun astăzi în fața dumneavoastră pentru că am avut privilegiul să mă aflu un timp în preajma domniei sale. A fost un om liber, nu s-a lăsat dominat de funcție. Președintele Constantinescu a făcut toate lucrurile importante care au dat ulterior roade. A fost un semănător care nu a ținut neapărat să culeagă roadele proceselor istorice cărora le-a pus bazele. Suntem azi în membri în UE pentru că președintele Constantinescu ne-a dus în acea direcție”, a precizat fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu.

„Vreau să mulțumesc pentru acest premiu al libertății. Încep prin a mulțumi Institutului de Studii Liberale – care joacă un rol extrem de important pentru actuala România din Europa și din lume, când ideologiile se dizolvă, când criteriile și valorile morale se pierd – de a se adresa tineretului cu un mesaj politic și moral”, a spus Emil Constantinescu.

Evenimentul „Şcoala Libertăţii” care are loc la Sighet, până în 14 octombrie, îşi propune să aducă în atenţia participanţilor conceptul fundamental al doctrinei liberale – libertatea, dar şi actele istorice înfăptuite de cei care s-au sacrificat în numele acestui principiu. Tema principală de discuţie va fi lupta pe care personalităţi marcante din societatea românească au dus-o pentru apărarea şi promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi a principiilor democraţiei.Dezbaterile vor aborda şi analiza conceptului”memoria ca formă de justiţie” şi modul în care trebuie cunoscut şi înţeles trecutul.