În acest sfârșit de săptămână, la Sighetu Marmației are loc ”Școala Libertății”. În cadrul acestui eveniment, Emil Constantinescu, fost președinte a României, a primit azi Premiul Libertății.

Institutul de Studii Liberale împreună cu Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate au acordat „Premiul Libertății” fostului președinte al României, Emil Constantinescu. Distincția a fost conferită într-o ceremonie organizată în cadrul proiectului „Școala Libertății”.

”Președintele Constantinescu a fost un om liber chiar și atunci când era președinte al României. E o mărturie pe care îmi permit să o depun astăzi în fața dumneavoastră pentru că am avut privilegiul să mă aflu un timp în preajma domniei sale. A fost un om liber, nu s-a lăsat dominat de funcție. Președintele Constantinescu a făcut toate lucrurile importante care au dat ulterior roade. A fost un semănător care nu a ținut neapărat să culeagă roadele proceselor istorice cărora le-a pus bazele. Suntem azi în membri în UE pentru că președintele Constantinescu ne-a dus în acea direcție”, a precizat fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu.

„Vreau să mulțumesc pentru acest premiu al libertății. Încep prin a mulțumi Institutului de Studii Liberale – care joacă un rol extrem de important pentru actuala România din Europa și din lume, când ideologiile se dizolvă, când criteriile și valorile morale se pierd – de a se adresa tineretului cu un mesaj politic și moral”, a spus Emil Constantinescu.

Evenimentul „Şcoala Libertăţii” care are loc la Sighet, până în 14 octombrie, îşi propune să aducă în atenţia participanţilor conceptul fundamental al doctrinei liberale – libertatea, dar şi actele istorice înfăptuite de cei care s-au sacrificat în numele acestui principiu. Tema principală de discuţie va fi lupta pe care personalităţi marcante din societatea românească au dus-o pentru apărarea şi promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi a principiilor democraţiei.Dezbaterile vor aborda şi analiza conceptului”memoria ca formă de justiţie” şi modul în care trebuie cunoscut şi înţeles trecutul.

Articolul precedentMaramureșeancă cercetată de poliţişti pentru comiterea mai multor furturi
Articolul următor11 localități din Maramureș participă la Cupa satelor