Se cere demisia președintelului ANSVSA, a ministrului Agricuturii, dar și a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Prins în lupta cu justiția, Guvernul PSD-ALDE a uitat să lupte cu pesta porcină africană, care se extinde de la o zi la alta. Din acest motiv, Geronimo Brănescu, Petre Daea și Dragnea trebuie să își dea demisia, a declarat deputatul PNL de Cluj Adrian Oros în cadrul unei conferințe de presă susținută azi în municipiul Baia Mare. 
Adrian Oros, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii din Camera Deputaților, a atras atenția încă de la începutul anului 2017 că actuala conducere a Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și cea a Ministerului Agriculturii pun în pericol siguranța și securitatea alimentară a României. Oros este totodată medic veterinar și vicepreședinte al Colegiului Național al Medicilor Veterinari din România.
”Dacă ne uităm pe harta evoluției pestei porcine africane în Europa, vom observa că România este țara cea mai afectată. Efectele pe termen lung și mediu ale proastei gestionări a acestei maladii vor fi devastatoare, iar estimările noastre, ale Departamentului de Agricultură a Partidului Național Liberal, consultându-ne cu asociațiile de crescători și cu medicii veterinari, evaluările sunt de 3 spre 4 miliarde de euro. Și când spun acest lucru mă refer nu doar la plățile directe pentru despăgubirea animalelor ucise, ci mă refer la costurile cu eradicarea, cu incinerarea, cu dezinfecțiile, cu toată logistica și la prețul pe care economia românească și mai ales industria de profil – industria cărnii de porc – o să îl plătească în următorii ani”, a declarat vicepreședintele PNL, Adrian Oros.
Pentru a nu se ajunge la situația actuală generată de pesta porcină, deputatul Adrian Oros susține că trebuia restricționată circulația animalelor încă din 2016 sau măcar din 2017, când primul focar a fost identificat în Satu Mare.
”Ce însemnă asta? Se închideau toate târgurile, iar circulația aceasta haotică, comerțul ilicit cu animale, inclusiv exportul și importurile de animale trebuiau oprite de către autorități. Nu s-a făcut acest lucru. Dimpotrivă. Domnul Daea, în populismul său exacerbat, a deschis și târgurile care erau închise. Nu s-a modificat legislația privind reducerea numărului de mistreți. S-a spus atunci că există o lege a vânătorii și a protecției vânatului care nu permite acest lucru. În 24 de ore se putea emite o Ordonanță de Urgență, începând de anul trecut, astfel încât numărul de mistreți să fie diminuat, știut fiind că mistrețul este vectorul principal și rezervorul silvatic de virus”, a mai spus Oros. 

 

Incompetența și interesele de la vârful Guvernului PSD – ALDE pun în pericol securitatea alimentară a României, spune Oros,  motiv pentru care solicită demisia șefului ANSVSA, a ministrului Agriculturii Petre Daea, dar și a lui Liviu Dragnea.
”Acestea sunt cauzele pentru care, o repet, probabil pentru a zerea oară în decurs de 2 ani de zile, cer demisia președintelui ANSVS, Geronimo Brănescu, demisia domnului ministru Petru Daea, care nu are nicio treabă cu agricultura, el se preocupă de metafizica oii de peste un an și jumătate, și domnului Dragnea”, a mai declarat deputatul PNL de Cluj, Adrian Oros. 
Și președintele României, Kalus Iohannis, a făcut un nou apel în cazul pestei porcine și critică Guvernul pentru că nu mai are bani în fondul de rezervă. Liberalii vor depune luni, la începerea sesiunii parlamentare, un proiect de hotărâre pentru înființarea unei comisii parlamentare de analiză a modului cum a fost gestionată evoluția pestei porcine africane în România și vor încerca să-i cheme la comisie atât pe șeful ANSVSA, cât și pe Daea.
Articolul precedentCe locuri sunt pentru admiterea în școlile de agenți sau subofițeri ale MAI
Articolul următorLet’s do it Romania din nou şi în Maramureş