Premierul Ludovic Orban a susținuti, marți, o conferință de presă la Palatul Victoria, după ce a ieșit din autoizolare.

”Am finalizat perioada de izolare, am fost testat, diagnosticul a fost negativ. În cele 14 zile cât am stat în izolare mi-am exercitat atribuțiile de premier. Acționăm în continuare pe câteva linii foarte precise, care urmăresc obiective esențiale.

Primul e să avem grijă de sănătatea și viața oamenilor, să reducem riscul de contaminare. Azi am participat la o întâlnire de lucru cu președintele la care am evaluat situația și am convenit asupra câtorva măsuri ce vor fi adoptate prin Ordonanță militară de MAI, cu aprobarea mea.

Sunt măsuri de restrângere a circulației, deplasării cetățenilor. Dacă până la emiterea ordonanței, care va fi prezentată de MAI, interdicția de ieșire din casă a fost valabilă între orele 22 și 6, vom impune restricția între orele 6.00 și 22.00.

Cetățenii vor putea ieși din casă pentru a putea merge la serviciu, pentru a-și cumpăra bunurile necesare (medicamente, alimente), pentru a putea merge la analize medicale urgente care nu pot fi făcute la distanță. Se va permite deplasarea în jurul locuinței pentru mișcare, plimbarea animalelor de companie.

Am văzut că s-a rostogolit o informație care nu e adevărată despre persoanele peste 65 de ani

Se știe că persoanele peste 65 de ani sunt cei mai vulnerabili. Pentru a-i proteja se va institui această interdicție de a ieși din casă, dar nu pe toată durata zilei. Va exista un interval din zi în care vor putea ieși din casă persoanele peste 655 de ani și luăm în calcul să impunem un interval de timp pentru magazine exclusiv pentru aceste persoane.

Conferința de presă a fost transmisă live pe platformele Facebook și YouTube ale Guvernului. În sală au avut acces doar reporterii, în limita unui număr de 12 persoane, întrucât atât ne permite spațiul Centrului de presă amenajat astfel încât să respecte regulile de distanțare socială.

 

 
Articolul precedent“Situaţia din spitale e mult mai gravă,” susţine imunologul timişorean Virgil Păunescu
Articolul următorAu fost înregistrate încă 3 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus, în Suceava