În perioada 02.06. – 06.06.2020, în baza Programului cadru de acţiuni aprobat de Inspecţia Muncii, pe întreg teritoriul ţării a fost demarată o Campanie naţională de control la angajatorii şi lucrătorii din cadrul unităţilor care au ca obiect de activitate fabricarea produselor textile, confecţii,  pielărie şi încălţăminte.

Obiectivele principale ale acestei acţiuni au fost, diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale, în materia securităţii şi sănătăţii în muncă a lucrătorilor şi în domeniul relaţiilor de muncă la nivelul fiecărui judeţ.

La nivelul judeţului nostru în intervalul amintit, Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş a desfăşurat acţiunea de control în cele două domenii de activitate specifice, astfel:

  • În domeniul Relaţiilor de muncă au fost controlaţi un număr de 36 de agenţi economici, fiind identificaţi 4 angajatori care utilizau muncă fără forme legale (muncă la negru), fiind identificate 4 persoane care munceau fără forme legale,sens în care au fost sancţionaţi cu amendă contravenţională în sumă de 80.000 lei. Au mai fost aplicate un număr de 12 sancţiuni, 3 amenzi în valoare de 12.000 lei şi 9 avertismente, pentru încălcarea legislaţiei muncii în domeniul relaţiilor de muncă, respectiv, lipsa evidenţei sau evidenţierea incorectă a timpului de muncă,munca în zile de repaus săptămânal, transmiterea de date eronate în Revisal, stabilirea salariului sub nivelul valorii salariului minim brut garantat în plată, etc.

 

  • În domeniul Securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlaţi un număr de 39 de angajatori, fiind constatate un număr de 60 de deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere. Au fost sancţionaţi un număr de 38 de agenţi economici, fiind aplicate 60 de sancţiuni, 3 amenzi în sumă de 21.000 lei şi 57 de avertismente. Din deficienţele constate amintim: neîntocmire fişelor de instruire pentru toţi lucrătorii, lipsa instruirii periodice suplimentare, lipsa instrucţiunilor proprii pentru toate locurile de muncă, neautorizarea punctelor de lucru pe linia SSM, lipsa semnalizării de securitate, neasigurarea păstrării libere permanente în hală a căilor de acces şi circulaţie, etc.

ITM Maramures atrage atenţia agenţilor economicii asupra faptului că, în următoarea perioada inspectorii de muncă din cadrul instituţiei vor desfăşura acţiuni susţinute de control pentru prevenire respectiv depistarea încălcării legislaţiei muncii, motiv pentru care recomandăm respectarea dispoziţiilor legale specifice.

 

Articolul precedentPrelungirea stării de alertă va fi anunțată săptămâna viitoare. Noi măsuri de relaxare din 15 iunie
Articolul următor50.000 de maramureșeni vor fi testați gratuit pentru identificarea infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2