Cod roșu de la Administraţia Naţională de Meteorologie cu privire la un risc mare de avalanşă în masivele montane din România. Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în Grupa Nordică a Carpaților Orientali (zona Munților Rodnei): risc însemnat.
La peste 1800 m, stratul superior este compus din zăpadă uscată, cu coeziune slabă între cristale, depusă peste un strat ușor consolidat, în care regăsim plăci de vânt mai vechi sau peste cruste subțiri de gheață. În zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă, cu rezistență relativ scăzută. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă la peste 1800 m chiar şi la supraîncărcări slabe, mai ales pe pantele înclinate, iar sub 1800 m declanșările sunt posibile în cazuri izolate, la supraîncărcări mari.
Salvamont Maramureș avertizează despre posibilitatea producerii de avalanșă în zona Creasta Cocoșului, Munții Gutâi, la altitudine peste 1400 metri, precum și pe văile montane, unde zăpada depășește 70 cm și se prezintă sub formă de strat foarte instabil.

Articolul precedentCirculație rutieră în condiții de iarnă pe drumurile din Maramureș
Articolul următorModalități de plată a impozitelor și taxelor în Sighetu Matmației