Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a reunit în ședință extraordinară pentru aplicarea măsurilor specifice și a planului pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreți, în zonele afectate și neafectate, urmare a confirmării bolii la un porc mistreț găsit decedat în fondul de vânătoare 19, Slătioara.
Directorul executiv al DSVSA Maramureș, Dănuț Crișan, a precizat că un cetățean a identificat un porc mistreț., iar după recoltarea și analiza probelor de la laboratorul DSVSA Maramureș, rezultatul a fost pozitiv. De asemenea, și Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africană la porcul mistreț găsit decedat pe fondul de vânătoare.
„A fost aprobat planul de măsuri, respectiv stabilirea zonei infectate pe o suprafață de 8 km, care include localitățile Slătioara, Strâmtura, Glod, Poienile Izei, Botiza, Văleni, Bârsana respectiv zona tampon, pe o suprafață de 5 km, ce include localitățile Budești, Petrova, Rozavlea, Șieu, Nănești, Sârbi, Leordina, Hoteni, Breb, Sat Șugatag, Oncești, Coștiui. În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire” a spus prefectul judeţului Vasile Moldovan.
Alte măsuri care vor fi aplicate prevăd, inventarierea porcinelor domestice din zona infectată, interzicerea circulației animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline, etc) prin incinta pădurilor; intrarea și ieșirea în și din pădure a persoanelor fizice și juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice și comunicate la DSVSA Maramureș, iar reprezentanții desemnați împreună cu gestionarii fondurilor de vânătoare vor lua măsurile de dezinfecție. Exploatațiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipe din cadrul DSVSA Maramureș sau medicii veterinari de liberă practică concesionari, cu aplicarea de măsuri de restricționare a mișcării animalelor. Vor fi luate măsurile de biosecuritate specifice (igienă corespunzătoare) pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane.
Mistreții vânați vor fi depozitați integral în spații frig de către gestionarul fondului de vânătoare până la sosirea rezultatelor de laborator.
Directorul executiv al DSVSA Maramureș, Dănuț Crișan, a atras atenția și a solicitat informarea secretarilor unităților administrativ-teritoriale cu privire la interdicția organizării la aglomerări de animale pe raza localităților. De asemenea, a solicitat cetățenilor care identifică porci mistreți morți în pădure să anunțe autoritățile administrației publice locale și autoritățile sanitar-veterinare, dar mai ales să nu intre în contact cu animalul decedat pentru a preveni și evita apariția de focare în gospodării, fapt care ar afecta din punct de vedere economic și social unitățile administrativ-teritoriale.
Prefectul Vasile Moldovan a cerut de asemenea toleranță zero din partea instituțiilor abilitate și aplicarea fermă a legislației în vigoare pentru persoanele care transportă și comercializează ilegal în Maramureș porci domestici din zonele afectate de boala pestei porcine africane, din județele învecinate.

Articolul precedentCanabis descoperit asupra unor sigheteni de către polițiștii de frontieră
Articolul următorOferte ”pentru toate buzunarele” la Târgul de Turism al Maramureșului