În luna august și-au încheiat stagiile de voluntariat tinerii veniți în Baia Mare în octombrie 2018 prin Programul Erasmus Plus : Catarina Barbosa Martins (Portugalia), Olatz Lago Silvestre (Spania), Cindy Gourmelon (Franța), Alejandro Chacon Castro (Spania) organizația lor gazda fiind Federația YMCA Romania.

Prin activitățile derulate cu copiii și tinerii din Baia Mare și Cavnic, ei au promovat incluziunea și implicarea civică, împuternicindu-i devină agenți ai schimbării, susținând diversitatea, toleranța, inițiativa, gândirea critică, egalitatea și civismul.

Toate acestea pentru crearea unei societăți în spiritul principiilor democrației și drepturilor omului.

Voluntarii au derulat activități extracurriculare în scoli și licee, programe educaționale și recreative la casele de tip familial, în cadrul taberelor de vară sau au realizat ateliere non formale în cadrul Programului “Școala Altfel” din mai multe licee.

Voluntari prezenți în evenimente publice 

De asemenea au creat numeroase evenimente publice interculturale, de consultare și de conștientizare, au derulat în parteneriat comunitar campania #DeDataAstaVotez, fiind implicați totodată și în diversele activități și evenimente organizate în cadrul Centrului de Tineret Baia Mare și în cadrul Programului Baia MareCapitala Tineretului din Romania 2018-2019.

Părerile voluntarilor

Mi-am dezvoltat multe competente: am învățat limba engleza, limba romană, lucrez cu copiii și tinerii, planific, organizez și evaluez un eveniment, facilitez activități, adaptez contextelor și situațiilor apărute, dezvolt social și cultural.

Doresc lucrez în sectorul social, dar acum după aceasta experiență de voluntariat europeana îmi doresc pot efectua și un stagiu pe alt continent.” a declarat Cindy Gourmelon, 27 ani.

„Acest stagiu a fost cel mai luminos capitol din viața mea. Învățămintele mele: daca ești în armonie cu tine, vei face lucrurile mult mai bine; dacă îi tratezi pe cei de lângă tine cu grijă, dragoste, tratându-i ca pe egali ai tăi, vei crea schimbarea pe care vrei o vezi în lume.“ a explicat – Catarina Martins Barbosa , 21 ani.

Impactul stagiului de voluntariat în Romania a fost în zona personală, am devenit mai independentă și mai fermă în decizii și acțiune, mai tolerantă  și mai conștientă de sine.

Am descoperit cele mai importante valori ale mele sunt sinceritatea și responsabilitatea.

Totodată, am realizat sunt un leader, ceea ce înainte de aceasta experiență nu fi crezut despre mine. Atitudinea face diferența” a precizat Olatz Lago Silvestre, 24 ani.

„Am învățat să fiu mândru de muncă mea, să fiu conștient de punctele mele țări, să fiu deschis la opiniile celorlalți. Am realizat că am abilități pentru muncă cu copiii și ținerii, sunt mai independent, sunt foarte creativ.

Am făcut foarte multe activități , evenimente, foarte diverse și am învățat foarte multe, ceea ce mă face să mă simț împlinit.” a declarat Alejandro Chacon de Castro , 27 ani.

În total acești tineri au avut peste 5000 de ore de voluntariat în comunitățile din Baia Mare și Cavnic.

 

Articolul precedentPrefectul Vasile Moldovan continuă programul de audiențe cu cetățenii în municipiul Sighetu Marmației
Articolul următorPompieri maramureșeni, la datorie pe litoral! Au încercat să salveze doi tineri