Două treceri pentru pietoni 3D au fost realizate astăzi, în municipiul Baia Mare, în zona Colegiului de Arte. Este o premieră pentru județ, realizarea zebrei 3D fiind parte a campaniilor iniţiate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş pentru reducerea vitezei şi creşterea siguranţei pietonilor.

Peste 20 de elevi ai clasei a IX-a C a Colegiului de Arte Baia Mare au acceptat provocarea poliţiştilor rutieri. Azi, sub supravegherea acestora, inspiraţia şi talentul elevilor s-au concretizat în realizarea a două treceri de pietoni tridimensionale, care să-i atenţioneze pe şoferi cu privire la încetinirea vitezei pe strada Petofi Sandor, în zona şcolii lor. Marcajele rutiere au fost trasate astfel încât să le producă şoferilor o iluzie optică. Umbrele efectuate le dau conducătorilor auto senzaţia că se află în faţa unor obstacole, iar tendinţa este aceea de a spori vizibilitatea şi a reduce viteza. Dar până să dea formă acțiunii lor, elevii au făcut o simulare, în curtea liceului, doar cu cretă. Iar azi, au trecut la formă și culoare.

”Acum o săptămână, două, am avut Săptămâna Altfel și am făcut schiță la această trecere de pietoni 3D și azi am pus-o în aplicare. Am făcut prima oară schițele cu cretă și acum ne-am apucat, pe rând, să pictăm”, a spus o elevă de la Colegiul de Arte Baia Mare.

”Acest proiect a fost susținut de către poliție și la cererea lor, a fost să facem această trecere în formă 3D care să se vadă din partea aceea a drumului și încă o trecere mai sus, care să se vadă din partea dinspre Inspectoratul Școlar. Implicarea mea a fost că am putut să ajut pe toată lumea și să pictez, chiar să conturez formele, unghiul care vine, tot și fiind șeful clasei, am mai și ordonat și am spus fiecăruia ce să facă. Cred că șoferii nu vor fi mai atenți. O să vină aici cu mașinile, copilul se va da jos din mașină și primul lucru când cineva va traversa o să se uite la trecere. O să li se pară interesant din prima, după un timp se vor obișnui și eu cred că o să fie bine, oricum arată bine”, a precizat Edwin Mesaroș, elec al Colegiului de Arte Baia Mare.

”Fără să vrei te oprești să o vezi, să o admiri și e mai ok, mai ales pentru cei mici care trebuie să treacă strada”, a spus Iulia.

Principala cauză a accidentelor pe raza municipiului Baia Mare este neacordarea de prioritate pietonilor. În 2017, s-au produs 35 de astfel de evenimente rutiere, 10 persoane fiind rănite grav și alte 31 rănite ușor. Anul acesta, pe același fond al neacordării de prioritate pietonilor, au avut loc 11 accidente soldate cu 4 răniți grav și 8 răniți ușor. Prin acest proiect, poliţiştii speră ca efectul tridimensional să fie util pentru şoferi şi în acelaşi timp atractiv pentru pietoni, astfel încât aceştia să nu mai traverseze neregulamentar.În situaţia în care zebra se va dovedi utilă, conceptul se va dezvolta şi la trecerile pentru pietoni din zona altor unităţilor de învăţământ din municipiu.

”Realizăm împreună cu elevii clasei a IX-a C de la Colegiul Național de Arte prima trecere de pietoni din municipiul Baia Mare 3D, ca urmare a faptului că neacordarea de prioritate pietonilor constituie una dintre principalele cauze generatoare de accidente grave în municipiul reședință de județ. Sperăm că va ieși bine, s-a făcut o simulare în curtea liceului și a ieșit extraordinar. Suntem mulțumiți de rezultate. Noi sperăm să ducă la reducerea numărului de accidente și dacă participanții la trafic, pietoni, conducătorii auto vor aprecia, e posibil să extindem acest proiect și în alte zone ale municipiului, în zone centrale în apropiere de unități de învățământ. Noi sperăm să ducă la reducerea vitezei înainte de trecerea de pietoni și la o mai bună acordare de prioritate pietonilor angajați în traversare”, a declarat comisar șef Dorin Gherman, șeful Serviciului Rutier Maramureș.

Materialele necesare au fost puse la dispoziţie de Serviciul Public Ambient Urban din cadrul Primăriei Municipiului Baia Mare, demersul polițiștilor maramureșeni fiind apreciat în Comisia Municipală de Sistematizare a Circulației.

 

Articolul precedentRomânia întâlnește Portugalia la baraj, pe Arena Zimbrilor din Baia Mare
Articolul următorAu pretins că efectuează reparaţii la instalaţiile sanitare şi au sustras o sumă de bani