În perioada cu temperaturi scăzute și fenomene meteorologice severe și animalele au nevoie de condiții speciale.  Astfel Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă asigurarea unui adă­post corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecție față de acțiunea directă a frigului și zăpezii.

Pe fondul evoluției unor fenomene meteorologice severe din ultimele zile și DSVSA Maramureș vine cu o serie de recomandări pentru crescătorii de animale.

”Începând de săptămâna trecută Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a luat o serie de măsuri care vizează fenomenele meteorologice extreme care se pare că vor ajunge și în România în sensul că în această perioadă se pot produce niște fenomene care să iasă din marja mediei de temperaturi înspre minus. Astfel toți proprietarii de animale au obligația să ia câteva măsuri. În special la persoanele fizice este nevoie ca proprietarii să aibă grijă de modul în care adăpostesc animalele, de asigurarea hranei și a apei și să fie luate aceste măsuri în special noaptea în așa fel încât animalele să nu sufere”, a precizat Vasile Pop, director executiv adjunct DSVSA Maramureș.

Vasile Pop spune că în trecut s-au înregistrat și în Maramureș cazuri privind rele tratamente aplicate animalelor.

”Nu de puține ori au fost situații în care anumiți proprietari abandonează animale și atunci este foarte complicat, primăria trebuia să ia primele măsuri. Și în Maramureș am avut anul trecut două situații pe care le-am gestionat împreună cu primăria și care se refereau cam la genul acesta de rele tratamente”, a adăugat directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureș.

Conducerea Autorităţii a dispus DSVSA judeţene, să întreprindă demersurile necesare pentru informarea fermierilor, unităţilor administrative locale, transportatorilor şi altor deţinători de animale, cu privire la măsurile specifice pentru asigurarea bunăstării animalelor în perioadele de iarnă în care se înregistrează condiţii meteorologice severe şi a responsabilităţile legale care le revin în astfel de situații.

Articolul precedentUtilajele de deszăpezire acționează pe drumurile județene din Maramureș
Articolul următorLa Spitalul Municipal Sighetu Marmației ar putea fi construită o secție de specialitate având ca specific îngrijirea paliativă