Cheltuielile cu asistența socială cad, în totalitate, în sarcina primăriilor. Sindicaliștii se arată îngrijorați de acest transfer dispus de Guvern, în condițiile în care numeroși asistenți personali, spre exemplu, au avut restanțe la drepturile salariale chiar și în perioada când aceste cheltuieli erau suportate de la bugetul de stat, iar primăriile aveau doar o contribuție de 10%.

Comisia de dialog social a fost convocată de Instituția Prefectului la sfârșitul lunii ianuarie, pentru a se face bilanțul anului 2018 și structurarea unui program de întâlniri pentru 2019.

”Prin intervenția Instituției Prefecturii am reușit să deblocăm unele probleme apărute în cadrul unor categorii de salariați, membri de sindicat și chiar putem să exemplificăm finalul de an 2018 când o parte din asistenții personali erau cât pe ce să nu își încaseze ultimele luni drepturi salariale cât și acele standarde de cost care pe finalul anului 2018 au fost verificate urmând ca începând din luna ianuarie 2019 salariații din cadrul Centrului Medico-Social din Târgu Lăpuș să își încaseze salariile conform Legii 153 și conform regulamentului de sporuri”, declară președintele Cartel-Alfa Maramureș, Florin Hosu.

Sindicaliștii Cartel Alfa susțin că anul 2019 nu începe foarte bine pentru că nu s-a aprobat încă bugetul național, lucru care duce implicit la întârzierea bugetelor locale.

”Prin ceea ce se prognozează, ca unele obligațiuni ca și drepturi salariale pe o categorie de lucrători din cadrul primăriilor să treacă în sarcina acestora, va face ca lucrurile să decurgă foarte greu. Știm că și la această dată primăriile reușesc cu greu să acorde salariile care trebuie acordate prin Legea 153. În acest moment, pot să o spun cu mare îngrijorare că va exista posibilitatea unor scăderi salariale, chiar a unor disponibilizări în cadrul unor primării pentru că Guvernul, atunci când am negociat pe Legea 153, nu a înțeles că și în unitățile administrativ-teritoriale, respectiv primării, ar trebui stabilite niște grile salariale. Astfel că în momentul de față, orice primărie poate să reducă salariile sau poate să le crească după bunul plac. Ce înseamnă bunul plac? Bunul plac depinde de câți bani are acea primărie. Dăm exemplu: asistența socială cu referire la asistenții personali – salariile veneau din două instituții – una de la Ministerul Finanțelor prin ANAF cotă defalcată 25% și 10% din partea primăriilor. Dorința guvernanților, datorită faptului că nu există bani suficienți la bugetul consolidat al României, deși nu vor să recunoască, aruncă această sarcină, în totalitate 100% către primării. Astfel că dacă primăriile aveau probleme cu acordarea salariilor pentru asistenții personali și trebuiau să suporte doar 10%, acum când vor trebui să suporte 100% din salariu, mă întreb cum se va descurca un primar”, mai subliniază Hosu.

Pe lângă cheltuielile cu asistența socială, primăriile vor mai trebui să asigure în plus  bugetele pentru voucherele de vacanță, indemnizația de hrană dar și alte cheltuieli, situație care poate pune în dificultate unele UAT.-uri în condițiile în care cifrele de buget pot genera un impas.

 

 

Articolul precedentE vremea vacanțelor la preț redus
Articolul următorCounty break în Maramureș pentru suporterii care vor veni în România la Euro 2020