Antibioticele nu trebuie luate dupa ureche, spun medicii. Pentru că tot mai multe persoane iau antibiotice fără să fie prescrise de un specialist, medicii au făcut o convenție cu farmaciile pentru a nu mai alibera astfel de medicamente fără rețetă.

 Medicii spun că utilizarea incorecta si abuziva a antibioticelor poate avea urmări asupra organismului.

”Avem o convenție deja cu toate farmaciile din județ, din țară putem zice, să nu elibereze antibiotic fără rețetă decât în cazuri excepționale și atunci pentru 24, cel mult 48 de ore. Numai medicul este cel care poate să spună dacă este cazul să luați antibiotic. Nu vă jucați cu antibioticele, iată că de la un an la altul apar tulpini din ce în ce mai rezistente la antibioterapie și să știți că în ultimii ani antibiotic noi nu s-au inventat. E un semnal mare de alarmă,” a precizat medicul Gheorghe Lascu.

 Anual pe 18 noiembrie se marchează Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice cu scopul sensibilizării profesioniștilor, a publicului și a factorilor decidenți cu privire la situația îngrijorătoare generată de rezistența antimicrobiană și la numărul pacienților infectați cu bacterii rezistente.

Scopul campaniei de anul acesta este de a reitera importanța creșterii prudenței în administrarea antibioticelor, o prioritate pentru sănătatea publică.

 

Articolul precedentCercetat de poliţişti pentru violență în familie, tâlhărie și nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, arestat preventiv
Articolul următorAJOFM: Mai puțini șomeri în Maramureș