Sâmbătă,  22 septembrie, la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației au avut loc discuții despre contrabanda cu țigări, principalul fennomen infracțional care se manifestă la frontiera de nord a României dar și despre scopul Campaniei Stop Contrabanda. La eveniment au luat parte reprezentanții British American Tabacco, inițiatorii acestei campanii dar și ai Poliției de Frontieră, parteneri în această acțiune.

Campania Stop contrabanda își propune să aducă în atenția publicului amploarea acestui fenomen al contrabandei. Potrivit unui studiu efectuat în 2017 România este țara cu cel mai ridicat nivel al contrabandei din Europa de Est și una dintre cele mai afectate țări din Uniunea Europeană.

În primele 8 luni ale anului 2018 polițiștii de frontieră au ridicat în vederea confiscării aproximativ 3 milioane pachete țigări cu o valoare de peste 30 milioane lei, 114,2 kg tutun, 923 kg tutun narghilea și au fost identificate și destructurate 16 grupuri organizate în vederea săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu țigări în care au fost identificate 124 de persoane.

”De ani de zile suntem în alertă maximă pentru că principalul fenomen infracțional care se manifestă la această frontieră este contrabanda. Se menține acest fenomen infracțional la un nivel ridicat și principal cauză, considerăm noi, că este diferența mare între prețul țigărilor din România și Ucraina”, a explicat Florin Coman, împuternicit șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației.

Campania Stop contrabanda reprezintă o continaure a unei colaborări între British American Tabacco România și autorităție în măsură să lupte împotriva traficului ilicit de țigări. Numărul țigărilor de contrabandă fumate în România în 2017 este de 4,3 miliarde, ceea ce înseamnă că fiecare a 6-a țigară fumată în România provine din contrabandă.

”Actiunea de astăzi din Sighet este una din acțiunile pe care le-am discutat împreună cu reprezentanții Poliției de Frontieră în această campanie Stop Contrabanda. Este un proiect inițiat în 2016, materializat în 2017 și reînnoit cumva în 2018. Am inițiat acest proiect pentru că este important să ne reamintim care este de fapt impactul pe care acest trafic illicit îl aduce nu doar asupra industriei ci și asupra economiei și societății”, a precizat  Adrian Frățilă,  reprezentant British American Tabacco.

În cadrul acestei acțiuni s-a făcut și o vizită la la depozitele pentru marfa confiscată.

Un  rol important în combaterea acestui fenomen îl au și cetățenii care pot sprijini autoritățile statului prin semnalarea activităților infracționale. Poliția de Frontieră pune la dispoziția celor interesați un număr de telefon unic, 021.9590, unde orice persoană poate să sesizeze astfel de fapte.

Articolul precedentCod Galben de ploi în Maramureș. Vremea rece va persista până spre sfârșitul săptâmânii
Articolul următorTeoretic ar trebui să înceapă pregătirile pentru iarnă