Foto arhiva

Traficanții de țigări nu duc lipsă de idei atunci când vine vorba de mijloacele și metodele folosite în transportul și comercializarea țigărilor de contrabandă. Deși sancțiunile sunt asprei, aceștia mizează pe profitul impresionant pe care îl pot obține din vânzarea țigărilor pe piața neagră.

Contrabandiștii sunt bine organizați în grupuri infracționale. Aceștia încearcă trecerea țigărilor peste frontiera verde în special noaptea, prin metode tot mai variate și mai bine puse la punct.

”Se observă o diversificare fără precedent a modurilor de acțiune ale contrabandiștilor care au ajuns să folosească aparate de zbor, drone și orice alte metode ingenioase pentru a transporta țigările peste frontieră. Pe zona râului Tisa, în zonele împădurite, se transportă cu cai, cu snowmobile, se transportă cu sania, sunt trecute cu sfoara prin apa râului Tisa, prin punctele de trecere a frontierei ascunse în diferite locașuri special amenajate, în pungi cu zahăr, cutii cu prajitură, orice fel de metodă pentru a realiza profit”, a explicat Florin Coman, împuternicit șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației.

Oamenii legii mai spun că mijloacele și metodele folosite  în transportul și comercializarea țigărilor de contrabandă sunt diversificate și adaptate permanent atât în funcție de măsurile adoptate de autorități, cât și de condițiile concrete de derulare a operațiunilor.

”Se încearcă scoaterea din zona de competență a Poliției de Frontieră a acestor cantități cu țigări prin diferite metode, ascunse în corpuri de mobilier, în scânduri decupate pentru a încăpea baxurile, locuri special amenjate în remorci, în autoutilitare, sub cherestea. Grupările infracționale axate pe contrabanda cu țigări sunt foarte bine organizate. Se stabilește locul acțiunii, ne observă permanent”, a mai arătat împuternicitul șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației.

În ceea ce privește rutele folosite de contrabandiști, cele mai multe încercări de introducere a țigărilor în România sunt înregistrate la frontierele de nord, est și sud-vest.

 

Articolul precedentO problemă semnalată în luna martie pe una din străzile din Sighetu Marmației nu a fost rezolvată nici până acum
Articolul următorREFERENDUM: 125 de președinți de secții de votare au renunțat sau au solicitat înlocuirea