17 copii din Republica Moldova cu rezultate școlare deosebite, dar care provin din familii defavorizate au avut parte de o vacanță în România. În cadrul acestei călătorii copiii au avut ocazia să viziteze obiective turistice importante, dar și să participe la diferite ateliere.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Tradițional Progresistă Tisa în perioada 23 iulie – 5 august cu scopul de a încuraja copiii cu rezultate deosebite la învățătură.

”Eu sunt reprezentantul Asociației Tradițional Progresistă Tisa iar printre obiectivele asociației este și acela de a sprijini performanța, să încercăm din oameni buni să facem și mai buni. La începutul anului 2018, la o discuție avută cu membrii asociației Victor Babeș din Cluj-Napoca, ei au avut inițiativa și ne-au cooptat în acest proiect ca să putem organiza în anul Centenarului o vizită a copiilor cu performanțe școlare deosebite din Republica Moldova o vizită de neuitat în România. În contextul acesta, în perioada 23 iulie – 5 august, un grup de 17 copii însoțiți de profesoara Daniela Nedelciu, care este și prefectul raionului Ialoveni, împreună cu profesoara Glina Popescu au venit în România”, a spus Gheorghe Botiș, reprezentant al Asociației Tradițional Progresistă Tisa.

Primul popas al copiilor a fost în Cluj, iar apoi au vizitat județele Alba, Hunedoara, Mureș și Sălaj. În perioada 3-5 august copiii s-au aflat în Sighetu Marmației.

”În municipiul Sighetu Marmației au fost 2 zile importante pentru copii. La Liceul Tehnologic Forestier am organizat un simpozion unde a fost prezentată o lecție de istorie de reputatul profesor Mihai Dăncuș și unde am vorbit despre România, Moldova, Marea Unire, despre Centenar și despre legătura Maramureșului cu Moldova prin cei doi reprezentanți de seamă din istorie, Dragoș și Bogdan. La sfârșitul simpozionului, unde copiii au fost primiți de primarul Horia Scubli și de către prefectul Vasile Moldovan, dar și de către alți reprezentanți ai instituțiilor locale, copiii au primit în dar o carte scrisă de Mihai Dăncuș și Gheoghe Todincă, o hartă a României Mari din 1919, o hartă turistică a județului Maramureș și un clop tradițional”, a adăugat Gheorghe Botiș.

În cea de-a doua zi în Sighet copiii au vizitat primări, Memorialul Sighet, Monumentul Săpunului, Cimitrul Săracilor, dar și alte obiective turistice. Călătoria a continuat în Săpânța unde au fost făcute vizite la Cimitirul Vesel, Mănăstirea Peri, dar și la un meșter popular.

 

Articolul precedentNoi lideri în echipa ”zimbrilor”
Articolul următorAnchetă în derulare în cazul vandalizării Casei Memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmației