Vremea a fost rece. Cerul a fost noros si a nins slab in cursul zilei. Cantitatea maxima de precipitatii inregistrata a fost de 3.0 l/mp, la Firiza. Vantul a suflat slab la moderat, cu intensificari in zona montana inalta de pana la 71 km/h, unde a spulberat zapada. Temperaturile maxime au fost de -4 grade la Targu Lapus si Sighetu Marmatiei si -3 grade la Baia Mare si Ocna Sugatag. In zona montana inalta s-a semnalat ceata.
Stratul de zapada era prezent pe arii extinse aseara si masura pana la 81 cm la Cavnic.
La primele ore ale diminetii temperatura aerului era cuprinsa intre -8 grade la Targu. Lapus, -7 grade la Borsa, -6 la Cavnic, Petrova, Viseu de Sus si -5 grade in Baia Mare.
Circulatia rutiera se desfasoara in conditii de iarna. Carosabilul sectoarelor de drumuri nationale este curat, dar umed. Zapada framantata, cu grosimea de pana la 1 cm, se gaseste depusa pe DN 18, in Pasul Prislop, intre km 156 si km 180. Vizibilitatea este redusa de ceata, sub 100 de metri, intre km 160 si km 180, in Pasul Prislop. Angajatii sectiei au intervenit cu 12 utilaje si au imprastiat 85 tone sare. De asemenea, s-a utilizat cantitatea de 1800 litri clorura de calciu pe sectoarele DN 1C si E58.
Valori ale temperaturii aerului la aceasta ora: -10 grade la Targu Lapus, -9 grade la Cavnic, Baia Mare si Borsa, -8 grade la Sighetu Marmatiei, Petrova, -7 grade la Ocna Sugatag.
Nivelurile si debitele cursurilor de apa din judet au fost usor variabile, influentate de fenomenele de iarna instalate. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheata este prezenta la malurile raurilor Tisa, Viseu, Cisla, Vaser, Ruscova, Iza, Mara, Lapus, Suciu, Cavnic, Sasar, Nistru si Firiza. Se mentin podurile de gheata formate pe raul Mara, dar și podurile de gheata cu ochiuri pe raurile Iza, Botiza, Mara, Cosau, Barsau, Cavnic si Firiza. Curg sloiuri de gheata pe raurile Tisa, Viseu si Somes.
Nu sunt probleme in alimentarea cu energie electrica a localitatilor din judet. Este in vigoare, pana la ora 10.00, o atentionare cod galben de ceata, care reduce vizibilitatea, sub 200 de metri, pe raza unitatilor administrativ-teritoriale Baia Mare, Baia Sprie, Târgu Lăpuș, Copalnic-Mănăștur, Șisești, Recea, Dumbrăvița, Cernești, Groși, Săcălășeni, Coltau, Coaș.
Stratul de zapada masoara: 81 cm la Cavnic, 75 cm in Pasul Gutai, 71 cm la Firiza, 68 cm la Baiut, 60 cm la Luhei, 51 cm la Coroieni, 40 cm in Baia Borsa, 39 cm la Grosii Tiblesului, 38 cm in Viseu de Sus, 36 cm la Moisei, 30 cm in Leordina, 29 cm la Targu Lapus, 23 cm in Baia Mare, 27 cm la Mara, 19 cm la Vf. Iezer, 18 cm la Sighetu Marmatiei, 17 cm la Ocna Sugatag.
Vremea va fi astazi apropiata de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros. Local va ninge slab. Vantul va sufla slab la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -2 si 1 grad iar cele minime intre -8 si -5 grade.
Prognoza meteorological prevede pentru maine, 11 ianuarie a.c., ca vremea va fi usor mai rece decat normalul termic al perioadei. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii relativ extinse va ninge. Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificari temporare iar pe crestele montane va sufla tare viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -4 si -1 grad, iar cele minime intre -10 si -7 grade.

Articolul precedentA fost publicată cartea ”Ofițeri ardeleni și bucovineni din fosta armată austro-ungară”
Articolul următorProgramul Teatrului Municipal Baia Mare, în perioada 11-18 ianuarie