Casa Memorială Ilie Lazăr din Giulești a avut oaspeți de seamă. Participanții la un eveniment cultural desfășurat recent în localitate au făcut o vizită și la unul dintre cele mai importante obiective turistice din zonă. În această casă Ilie Lazăr ar fi convocat în 1918 delegații maramureșeni pentru a pleca la Alba Iulia.

Cu acest prilej directorul Muzelui Maramureșului din Sighetu Marmației a prezentat o parte din istoria Maramureșului și implicarea lui Ilie Lazăr în înfăptuirea Marii Uniri.

”Acest om, în 6 luni de zile a făcut lucruri cu totul extraordinare, apoi a avut o viață de-a dreptul comună vârfurilor din perioada interbelică. S-a dus la Baia Mare să facă niște școli”, a spus Gheorghe Todinca, director Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației.

„Sfârșitul lui este trist, există maniscrise la arhive în Cluj în care descrie chinurile și sărăcia în care a trăit în ultimii ani la Cluj. Efectiv stătea pe bancă în parc, muritor de foame și nu avea locuință”, a adăugat Livia Ardelean, consilier superior la Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale.

Articolul precedentMaramureșean reţinut pentru 24 de ore pentru comiterea infracţiunii de furt
Articolul următorCum va fi vremea în următoarele zile în Maramureș