Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației a obținut un proiect finanțat de Administrației Fondului Cultural Național intitulat  ”poARTA MARAMUREȘEANĂ” . În cadrul acestui proiect au loc mai multe activități printre care și un workshop dedicat studenților și elevilor din Sighet.

În acest context elevii de la Liceul Tehnologic Marmația s-au întâlnit astăzi cu 2 meșteri populari din Valea Stejarului și din Călinești, pentru a afla tehnica de confecționare a obictelor din lemn, respectiv tehinca de realizare a porților maramureșene.

”Astăzi avem printre noi doi meșteri populari din Valea Stejarului și din Călinești. Dorim să implicăm tinerii pentru că tradițiile și obiceiurile ne dau nouă identitate ca români și astea trebuie duse mai departe. Vă invit să luați parte la activitățile noastre, să întrebați meșterii tot ce vă interesează legat de această artă și să încercați să lucrați cu lemnul”, a spus Mirela Barz, șefa secției de Etnografie din cadrul Muzeului Maramureșean.

”Eu am fost invitat de muzeu să le prezint copiilor cum se cioplește lemnul. Le voi explica copiilor despre structură, nu am putut să aduc foarte multe lucruri. Eu cred că vor fi interesați copiii pentru că și în urmă cu o săptămână au fost la mine la atelier și le-a plăcut, le-am dat să lucreze”, a explicat Petru Codrea, meșter popular.

Articolul precedent37,5 de milioane de euro aprobați de Guvernul României pentru o investiție privată în Maramureș
Articolul următorSala Studio din Sighetu Marmației ar putea fi reabilitată pe bani euopeni