Vineri, 31 iulie, în sistem videoconferință, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș. Ordinea de zi, pe care s-au regăsit un total de 16 puncte și un raport de informare, a fost deschisă de proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului judeţului Maramureş, pe anul 2020. Prin publicarea rectificării la Legea nr. 115 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, bugetul Județului Maramureș se diminuează cu suma de 5.919,00 mii lei.

Totuși, având în vedere încasările suplimentare ale spitalelor din această perioadă, bugetul județului a fost rectificat pozitiv. Astfel, bugetul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare se majorează cu suma de 3.297,74 mii lei, din care 3.184 mii reprezintă subvenții din bugetul de stat pentru finanțarea investițiilor în sănătate și 113,74 mii lei reprezintă subvenții din bugetele locale pentru finanțarea cheltuielilor de capital din domeniul sănătății. De asemenea, a fost majorat și bugetul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare cu suma de 3.700 mii lei, reprezentând venituri din prestări de servicii și din contractele încheiate cu casele de asigurări sociale de sănătate, respectiv subvenții din bugetul fondului național unic de asigurări de sănătate pentru acoperirea creșterilor salariale.

Totodată, a fost majorat bugetul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș cu suma de 50 mii lei, reprezentând alte venituri din prestări de servicii, sumă repartizată pentru proiectul AFCN ”Biserici de lemn din Țara Maramureșului. Tururi virtuale”.

Aleșii județeni au aprobat și repartizarea sumelor din fondul la dispoziţia consiliului judeţean pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare. Un total de 1.357 mii lei vor fi alocați către șase comune, și anume: Băița de sub Codru, Copalnic Mănăștur, Lăpuș, Oarța de Jos, Rona de Jos, Sarasău și Vima Mică. Din rezerva bugetară a instituției a fost aprobată și alocarea sumei totale de 2.600 mii lei ca formă de sprijin financiar pentru situații de extremă dificultate pentru următoarele unități administrativ-teritoriale: orașul Cavnic și comunele Ardusat, Ariniș, Boiu Mare, Botiza, Cernești, Cicârlău, Copalnic Mănăștur, Cupșeni, Repedea, Ruscova, Săsig, Satulung, Șișești, Suciu de Sus, Valea Chioarului.

Totodată, s-a stabilit alocarea din bugetul judeţului a sumei de 50 mii lei pentru finanţarea programelor structurii sportive de performanţă de prim eşalon Asociaţia Clubul Sportiv de Fotbal Feminin Baia Mare – echipa de fotbal feminin.

De asemenea, a fost aprobată participarea judeţului Maramureş la realizarea a trei proiecte și a unui eveniment, precum și susținerea financiară a acestora din rezerva bugetară a Consiliului Județean Maramureș. Astfel, s-a decis continuarea proiectului „Primul ghiozdan”, pentru anul şcolar 2020 – 2021. A fost votată și participarea la realizarea în comun cu Inspectoratul Şcolar Maramureş a proiectului cultural-educativ judeţean „Din istoria Maramureşului”. Județul Maramureș va mai realiza, în parteneriat cu Asociaţia de Turism, Consultanţă şi Implementarea Proiectelor Europene proiectul cultural „Centenarul Recunoaşterii Internaţionale a Marii Uniri”. Nu în ultimul rând, județul Maramureș va participa la realizarea evenimentului cultural „Întoarcerea cărţilor în satul Românesc”, în parteneriat cu comuna Rozavlea.

Următorul punct de pe ordinea de zi a vizat rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli la S.C. „Drumuri – Poduri Maramureş” S.A., pe anul 2020. Totodată, a fost aprobată rectificarea Planului de întreţinere şi reparaţii curente şi periodice pe reţeaua de drumuri judeţene, în anul 2020.

În cadrul ședinței s-au aprobat modificarea Programului de transport 2013 – 2021, prin suplimentarea numărului de curse, precum și însuşirea documentaţiei cadastrale a unui tronson din DJ 183 – Str. Barajului, Baia Mare aparţinând domeniului public al judeţului Maramureş.

Aleșii județeni au fost de acord și cu solicitarea trecerii unor bunuri înscrise în C.F. nr. 50351 – Călineşti, din domeniul public al Comunei Călineşti în domeniul public al judeţului Maramureş, precum și cu trecerea din domeniul public în domeniul privat al judeţului Maramureş a unor bunuri aflate în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş.

Următorul punct de pe ordinea de zi a vizat neexercitarea de către judeţul Maramureş a dreptului de preempţiune asupra unor spaţii din imobilul Monument istoric cunoscut sub numele de „Casa” situat în Baia Mare, Piaţa Libertăţii, nr. 10. Ordinea de zi a fost închisă de proiectul hotărâre privind numirea unui administrator provizoriu în cadrul Consiliului de Administraţie la Regia Autonomă „Aeroportul Internaţional Maramureş.

Articolul precedentGuvernul a adoptat majorarea alocațiilor. Ele vor fi DUBLATE în 2022
Articolul următorCoronavirus: 1225 cazuri noi în ultimele 24 de ore