La Palatul Administrativ s-a desfășurat în prezența ambasadorului Palestinei în România, Fuad Karim Saliba Kokaly, o manifestare cultural-artistică organizată în parteneriat de către Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Asociația Nord pentru Cooperare și Integrare și Editura Proema.

”Avem deosebita onoare de a-l avea prezent pentru prima oară în Maramureș pe excelența sa, domnul Fuad Karim Saliba Kokaly, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al statului Palestina în România, ocazie cu care îi urăm bun venit în județul nostru cu convingerea că se va bucura de ospitalitatea maramureșenilor și de frumusețea acestui ținut voievodal. România și Palestina sunt state care au relații bune de colaborare în cadrul dialogului diplomatic pe diferite domenii de activitate. Amintesc doar de programul de cooperare în domeniul educației și culturii dar și în alte domenii conexe semnate între Guvernul României și Guvernul Palestinei în 2015. Excelența voastră, onoarea pe care ne-o faceți astăzi la acest regal cultural artistic de lansare a volumelor de carte ediție bilingvă a unor mari poeți palestinieni dar și maramureșeni, recitalul de poezie care referează atât de frumos în zona artistic și emotivă, reprezintă dovada universalității și diversității culturii naționale”, a precizat Vasile Moldovan, prefectul județului Maramureș.

”Eu cred că, cultura este un factor foarte important în viața oricărui popor. Cultura este nevoia spirituală a României și este un instrument foarte important pentru o comunicare între popoare. Astăzi suntem aici să vorbim despre oameni deosebiți”, a spus ambasadorul Fuad Karim Saliba Kokaly.

”În numele ministrului Afacerilor Externe al României doresc să îmi exprim aprecierea pentru contribuția adusă de către Asociația Nord pentru Cooperare și Integrare și colectivului Editurii Proema la dezvoltarea relațiilor cultural și interumane dintre poprul român și lumea arabă inclusiv Palestina reprezentată astăzi de către excelența sa, domnul ambassador Fuad Karim Saliba Kokaly. Întrucât parteneriatele în domeniile culturii și educației reprezintă unele dintre cele mai eficiente instrumente pentru dezvoltarea societății, considerăm că orice investiție în crearea unei elite intelectuale constituie, în fapt, un mod concret de a consolida legăturile între popoarele noastre”, a adăugat Adriana Năstase, director adjunct în Ministerul Afacerilor Externe.

 Au fost lansate volumele ”Trăinicia poemului” – selecție din lirica română și palestiniană contemporană (ediție bilingvă română-arabă), ”Mari poeți palestinieni”, două antologii ale poeților palestinieni Mahmoud Darwish și Samih Al Qasim, ”Antologie lirică”, autor Vasile Latiș, ”Starea de miracol”, autor Ioan Filip.
După încheierea manfestării cultural-artistice, diplomații au vizitat, împreună cu prefectul Vasile Moldovan, obiective turistice din municipiul reședință de județ.

Articolul precedentMinistrul Apelor și Pădurilor va avea o vizită de lucru în Maramureș
Articolul următorControale în trafic pentru depistarea vitezomanilor