Intoxicațiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală de o deosebită importanță pe de o parte din cauza frecvenței mari a acestora, pe de altă parte din cauza gravității lor. Este totodată una dintre marile urgențe medicale deoarece o treime din intoxicațiile care se soldează cu deces se înregistrează atât la adulți, cât și la copii.
DSP Maramureş încearcă să dea câteva recomandări culegătorilor de ciuperci, dar şi consumatorilor. Măsura în care reuşesc e relativă atâta timp cât nu se fac şi controale efective în teren, fie la unităţile de alimentaţie publică fie în pieţe împreună cu poliţia pentru verificarea provenienţei lor.
Directorul executiv adjunct al DSP Maramureş, Carmen Sima a remis presei un comunicat prin care speră probabil să ajute cu ceva consumatorii. Iată ce recomandări dă:
a) consumul exclusiv de ciuperci din cultura (crestatorii autorizate) și nu din flora spontană a pădurilor,
b) achizitionarea ciunereilor numai din surse autorizate (nu achiziționați ciuperci de la persoanele care le comercializează pe marginile de drum sail in locuri neautorizate),
c) în cazul apariției simptomelor de intoxicație prezentarea de urgență in Unitățile de Primiri Urgențe din spitale sau apelarea Serviciului Judetean de Ambulanță.
Alte informaţii considerate utile sunt că intoxicațiile cu ciuperci recoltate din flora spontană pot fi provocate atât din cauza necunoașterii corecte a tipurilor de ciuperci cât și a fenomenului de încrucișare cu spor între ciupercile comestibile și cele otrăvitoare. Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de exemplu de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul de preparare și de starea de sănătate anterioarîi a celui intoxicat.
Simptomele intoxicației cu ciuperci variază în funcție de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conținută de acestea, și de durata perioadei de incubație timpul scurs de la ingestie pâna la apariția manifestărilor clinice.
Substanțele toxice conținute nu sunt anihilate prin spălare, curaţarea invelișului exterior,preparare termică, congelare sau conservare și nici nu există antidot împotriva lor, tratamentul se rezumă la tratarea simptomelor. Intoxicațiile cu ciuperci au perioadă de incubație scurtă, simptomele apar în minimum 15 minute și maximum 3 ore de la consumul ciupercilor şi se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburări nervoase, salivație abundentă, lăcrimare, micșorare a pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpirații.
Articolul precedent4 hoți au fost prinși de polițiștii maramureșeni
Articolul următorComponent al lotului național U18 la Minerul Baia Mare