În cadrul unei intervenții avute în plenul Consiliului Județean Maramureș, la ședința extraordinară de vineri, 22 martie 2019, alesul județean Teodor Ardelean a arătat că sunt 19 biserici maramureșene înafara granițelor țării, dar mai sunt biserici maramureșene și în alte 25 de județe din țară. Totodată, directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare a vorbit și despre necesitatea înființării de biblioteci pentru românii din Diaspora, acțiune pe care instituția județeană a mai făcut-o cu mulți ani în urmă. 

Teodor Ardelean a precizat că este nevoie de sprijinul Consiliului Județean Maramureș pentru înființarea unor biblioteci în Berna și Paris.

 

”Doresc să mulțumesc tuturor consilierilor județeni care au fost parte la diseminarea cărții în lume în toți anii de existență ai Consiliului Județean, dat fiind că, la ora actuală încă funcționează zece biblioteci românești în lume și opt colțuri românești. Din păcate, de la o vreme încoace a dispărut apetitul pentru organizarea de biblioteci, însă de câțiva ani lucrez pe ideea de a face o bibliotecă la Paris, unde mitropolitul e maramureșean și vișeuan, dar și o bibliotecă la Berna. Vestea cea mai bună este că am trimis o scrisoare editurilor din țară și toate mi-au răspuns cu un entuziasm fantastic că vor dărui cărți pentru înființarea noii biblioteci de la Berna, fapt pentru care i-am asigurat că vor fi ctitori ai noii construcții. Avem până acum 1.500 de cărți, dar dorim să ajungem la 6.000 sau chiar 10.000 de volume pe care să le dăruim. Dorința mea este ca instituția Consiliului Județean Maramureș să participe cu o sumă de bani pentru achiziția de titluri, deoarece Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare nu poate dona din cărțile achiziționate de instituție, acestea rămânând în proprietatea noastră. În acest sens voi face o adresă către Consiliului Județean Maramureș să ajutăm la înființarea bibliotecii din Berna și eventual și la cea din Paris”, a declarat alesul județean Teodor Ardelean. 

Președintele Consiliului Județean Maramureș s-a arătat încântat de propunerea făcută de consilierul județean și a arătat că, în noul buget al județului Maramureș va fi prevăzută o sumă și pentru aceste două proiecte.

 

Articolul precedentCampania de colectare a deșeurilor rezultate în urma curățeniei de primăvară s-a încheiat
Articolul următorMaramureșean arestat preventiv pentru trafic de droguri de mare risc