Aleșii județeni, reuniți în ședința de îndată a Consiliului Județean Maramureș, care a avut loc miercuri, 8 aprilie, în sistem videoconferință, au stabilit măsurile pentru punerea în aplicare a prevederilor Hotărârii nr. 16/2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Aceasta stabilește ca toate persoanele aflate în carantină în județul Maramureș să fie testate (prin efectuarea de teste rapide – serologice), pentru evaluarea riscului epidemiologic de infectare cu noul coronavirus, imediat după efectuarea termenului minim de 14 zile de carantinare.
„Știm că există foarte mulți cetățeni care refuză să se întoarcă în sânul famiilor lor, de teama unei potențiale infecții cu noul coronavirus. Astfel, s-a decis testarea tuturor persoanelor aflate în carantină, imediat după încheierea perioadei de carantinare. În timpul carantinei se respectă protocoalele naționale, care prevăd că nu se testează decât persoanele care prezintă simptome de îmbolnăvire. Testarea serologică este diferită de cea care se face prin aparate de testare Real Time PCR, dar aceasta poate să indice dacă virusul a fost sau nu prezent în organismul persoanei testate. În cazul rezultatelor pozitive se va proceda și la testarea biologică moleculară”, a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Pentru punerea în aplicare a prevederilor hotărârii, Consiliul Județean Maramureș va asigura fondurile necesare achiziționării testelor rapide, în sumă de 50.000 lei, și va realiza procedurile de achiziție a acestor teste, precum și predarea lor către reprezentanții partenerilor: Crucea Roșie și Serviciul de Ajutor Maltez. Totodată, instituția Consiliului Județean Maramureș va urmări utilizarea testelor de către voluntarii din cadrul organizațiilor partenere, cu respectarea instrucțiunilor Direcției de Sănătate Publică, va participa prin mijloace proprii la realizarea și buna desfășurare a tuturor acțiunilor specifice și va centraliza situațiile privind utilizarea testelor rapide.

Crucea Roșie Română – Filiala Maramureș, împreună cu Serviciul de Ajutor Maltez în România – Sucursala Baia Mare, în calitate de parteneri, vor prelua de la Consiliul Județean Maramureș testele rapide. Aceștia vor realiza procedura de testare prin intermediul voluntarilor proprii, în centrele de carantină din județ, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție personală și dotarea acestora cu echipament de protecție corespunzător, sub directa coordonare a Direcției de Sănătate Publică.

În realizarea operațiunilor de testare, aceștia vor colabora permanent cu Direcția de Sănătate Publică, întocmind și comunicând zilnic către Consiliul Județean Maramureș stadiul utilizării testelor pentru fiecare centru de carantinare în parte. Orice problemă apărută cu ocazia desfășurării activităților de testare va fi comunicată de îndată Consiliului Județean Maramureș. De asemenea, organizațiile partenere vor garanta respectarea confidențialității datelor și a informațiilor cu privire la persoanele supuse testării și la rezultatele testelor.

Articolul precedentBilanțul deceselor în România din cauza infectării cu noul coronavirus a ajuns la 227
Articolul următorBilanțul infecțiilor cu coronavirus a depașit 5.000 de cazuri în România