Prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, s-a deplasat în Ucraina, la o întâlnire de lucru cu autorități ale administrației publice locale și centrale, desfășurată în localitatea Solotvino, pe tema construcției podului de beton armat peste râul Tisa, între localitățile Biserica Albă și Sighetu Marmației.

Potrivit Prefecturii Maramureș construcția podului de beton peste râul Tisa va contribui la dezvoltarea economică și socială dintre județul Maramureș și regiunea Transcarpatia.

”În cadrul întâlnirii a fost prezentat conceptul general și proiectul construcției podului, contextul și inițiativele locale pentru deschiderea noului punct de trecere a frontierei româno-ucrainean, discuțiile purtate la nivel central pentru proiectul de acord dintre cele două state, estimarea impactului de mediu al proiectului, realizarea lucrărilor topografice, geotehnice și de conectare a podului la infrastructura rutieră din zonă. Am discutat și clarificat cu ministrul ucrainean al infrastructurii, Vladimir Omelian mai multe aspecte cu privire la construcția podului, inclusiv despre propunerea părții ucrainene pentru stabilirea în această lună a unei întâlniri cu conducerea Ministerului Transporturilor pentru semnarea documentelor în scopul de a proceda și iniția proiectul de construcție a podului”, a spus prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan.

Partea ucraineană a solicitat ca punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene să fie unul comun din punct de vedere al controlului vamal, însă legislația europeană nu permite această situație, deoarece Republica Ucraina nu este stat membru al Uniunii Europene. Vicepreședintele Administrației Regionale de Stat din Zakarpatia, Viktor Mikulin, a precizat că partea ucraineană va asigura resursele financiare pentru punctul de trecere a frontierei, construcția tronsonului de drum aferent podului, dar și cheltuielile pentru exproprierea terenurilor.
Reprezentanții celor două părți au menționat că nu au fost identificate probleme care să contribuie la blocarea proiectului de construcție a podului. La Primăria Municipiului Sighetu Marmației a fost depusă documentația pentru planul urbanistic zonal și a fost identificat culoarul de expropriere în vederea implementării proiectului.

Podul de beton peste râul Tisa, care va fi construit între localitățile Sighetu Marmației și Biserica Albă va fi destinat doar traficului de autovehicule, iar pentru traficul pietonal, va rămâne podul istoric ce leagă localitățile Sighetu Marmației și Solotvino.

La întâlnirea din Ucraina au participat alături de prefectul Vasile Moldovan diplomați ai Consulatului României la Solotvino, primarul Municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, conducerea Direcției Regionale Vamale, respectiv a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, conducerea Agențiilor pentru Protecția Mediului din Maramureș și Satu Mare, reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș, respectiv omologi din Ucraina.

Articolul precedentAlertă în Baia Mare. O femeie a căzut în râul Săsar
Articolul următorMaramureșean implicat într-un accident rutier în Bistrița Năsăud