12 aprilie – Intrarea Domnului în Ierusalim – Duminica Floriilor.

Intrarea Domnului în Ierusalim este numele uneia dintre cele mai frumoase sărbători bisericeşti pe care creştinii ortodocşi o prăznuiesc cu o săptămână înainte de marele Praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos sau Paştele. Acest Praznic Împărătesc este închinat  amintirii evenimentului Intrării Mântuitorului în Ierusalim, înainte de Patimile, Moartea şi Învierea Sa din morţi, cînd a fost întâmpinat şi primit de către poporul iudeu ca un rege sau împărat. Mântuitorul Iisus Hristos, însoţit de Sfinţii Săi Ucenici şi Apostoli şi de mulţime de popor călare pe un asin, a intrat în Ierusalim. Cei mai mulţi din mulţime îşi aşterneau hainele pe cale, iar alţii tăiau ramurile de copaci şi aşterneau pe cale şi le ţineau în mâini şi de bucurie că Iisus este în mijlocul lor strigau: “Osana, Fiul lui David ! Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de Sus!” Sărbătoarea este prima din şirul sărbătorilor împărăteşti cu dată schimbătoare, alături de Învierea Domnului şi Înălţarea Sa la cer şi Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt.

În Duminica Floriilor ramuri verzi de salcie sunt binecuvântate de slujitori cu o rugăciune specială citită în timpul Utreniei, apoi stropite cu aghiazmă în semnul Sfintei Cruci şi împărţite credincioşilor, care le poartă în mâini pe tot parcursul slujbei, apoi le duc acasă şi le aşează la icoană sau în locurile importante din casă. Aceste ramuri de salcie simbolizează bucuria şi ramurile verzi de  finic şi de măslin cu care mulţimile au întâmpinat pe Mântuitorul la Intrarea Sa în Ierusalim. Pe de altă parte ramurile de salcie sunt un simbol al învierii sau al biruinţei asupra morţii, pe care Mântuitorul a dovedit-o prin învierea din morţi a lui Lazăr din Betania.

La mulți ani tuturor celor ce purtați nume de floare! 

Prof. Dr. Florin Epure- Directorul Direcției pentru Cultură Vâlcea

Articolul precedentJudețul Maramureș beneficiază, gratuit, de o tehnologie extrem de performantă pentru tratarea COVID-19
Articolul următorNoi decese cauzate de infecția cu coronavirus. Bilanțul la nivel național a ajuns la 306