În organizarea Institutului pentru Studii Estice din Varșovia și a regiunii Podkarpathia, în perioada 24 – 25 ianuarie 2019, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea, echipa sa de consilieri personali și reprezentantul Biroului Relații Internaționale din cadrul CJ Maramureș, Paul Szaniszlo, alături de președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, Florentin Tuș, participă la a XII-a ediție a Forumului Economic Europa-Ucraina, care are loc la Rzeszow/Jasionka în Polonia. În perioada 24 – 25 ianuarie, în orașul Rzeszow din Polonia se desfășoară simultan trei evenimente internationale importante: Forumul Economic UE-Ucraina, Târgul Comercial Estic și primul Forum Slovac.

Forumul Economic, unde și Consiliul Județean Maramureș este partener instituțional, constituie o bună oportunitate pentru un schimb realist de opinii referitoare la situaţia relației dintre Uniunea Europeană și Ucraina şi la perspectivele Ucrainei, în context regional şi european. Subiectul principal al ediției a XII-a a forumului este continuarea reformei și modernizării Ucrainei, dar și dezvoltarea de relații de cooperare și dezvoltare inter-regională.

În acest an și-au anunțat participarea la forum peste 800 de delegați din mai mult de 25 de țări, dintre care amintim Polonia, Austria, Ungaria, Ucraina, Marea Britanie, România și Statele Unite ale Americii. Sunt prezenți membri ai guvernelor, politicieni, oameni de afaceri, oficiali regionali și reprezentanți ai organizațiilor internaționale. Printre personalitățile marcante ale forumului economic de la Rzeszow/Jasionka se numără Olha Trofimtseva, ministru adjunct pentru Integrarea Europeană din cadrul Ministerului pentru Politici Agrare din Ucraina, Oleksandr Jarema, ministrul adjunct al Sportului și Tineretului din Ucraina, Altai Efendiev, secretar general al GUAM și fost ambasador al Azerbaijanului în Spania, Christoph von Marschall, șeful corespondenților diplomatici al Der Tagesspieel, dr. Klaus Wittmann, expert german pentru apărare, Timothy Jenkins, expert englez în turism și mulți alții.

În cadrul Forumului Economic se vor desfășura peste 30 de dezbateri pe subiecte economice, politice și sociale împărțite pe teme ce include: politica internațională, dezvoltarea economică, societate și reformă, integrarea europeană și reformele. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea va lua cuvântul vineri, 25 ianuarie, în cadrul mesei rotunde “Turismul și dezvoltarea economică a orașelor și regiunilor” din cadrul capitolului Societatea și Reformele, prezentând viziunea sa referitoare la dezvoltarea turismului și a oportunităților economice ce pot crea dezvoltare în regiunea carpatică. Oficialul român va prezenta, totodată și principalele proiecte derulate și implementate de-a lungul timpului de Consiliul Județean Maramureș cu parteneri din regiunile înfrățite, Ucraina și Ungaria.

Articolul precedentVizibilitate redusa de ceata si ninsoare viscolita, sub 100 de metri, in Pasul Prislop
Articolul următorDoi cetățeni din Armenia, opriți din drumul ilegal spre Spațiul Schengen de polițiștii de frontieră sigheteni