Casa memorială din Sighetu Marmaţiei a scriitorului Elie Wiesel a fost mâzgălită cu vopsea roșie, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de autori necunoscuți, care au scris pe pereţii exteriori ai imobilului mai multe mesaje antisemite.

În prezent este în desfășurare o anchetă a poliţiştilor şi se fac cercetări în vederea identificării autorilor şi tragerii acestora la răspundere penală. În zona în care se află imobilul din Sighet există camere de supraveghere, iar imaginile urmează să fie analizate de polițiști care au deja un cerc de suspecți. Președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea a declarat că instituția pe care o reprezintă condamnă astfel de manifestări antisemite și își arată întreaga disponibilitate de a veni în sprijinul autorităților cu tot ce este nevoie pentru ca vinovații să fie identificați și pedepsiți pentru faptele lor.

Scriitorului și filozofului american de origine română Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace i-a fost conferită distincția de Cetățean de Onoare (post – mortem) al județului nostru, în baza Hotărârii Consiliului Județean Maramureș nr. 179 din 29 septembrie 2016. Ceremonia de decernare a titlului onorific a avut loc în municipiul Sighetu Marmației, orașul de baștină al maramureșeanului care a obținut, în anul 1986, Premiul Nobel pentru Pace.

 

Conform expunerii de motive a președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, „fiecare regiune, fiecare ținut își clădește propria anvergură prin personalitățile cardinale care s-au ridicat din locurile sale. În panoplia personalităților cu care Maramureșul se mândrește, consemnăm numele unui etalon, al unui simbol de luptă ferventă pentru valorile perene ale umanității, care a rămas în memoria comunității noastre și a multor popoare: Elie Wiesel”.
În semn de aleasă prețuire și recunoștință pentru greutatea operei și misiunii sale, Consiliul Județean Maramureș i-a acordat scriitorului Elie Wiesel titlul de „Cetățean de Onoare” al județului, cu regretul că atribuirea acestui titlu, aflat în câmpul ideilor majore pe care Consiliul Județean și l-a propus să-l pună în aplicare, nu s-a putut materializa în timpul vieții sale.
În ceea ce privește manifestările fizice sau verbale motivate de ură împotriva evreilor, constituirea sau aderarea la organizaţii cu caracter antisemit, precum şi promovarea antisemitismului prin diverse materiale ori simboluri, acestea sunt considerate infracţiuni şi sunt pedepsite cu închisoarea, potrivit unui proiect de lege care a primit, la finalul lunii iunie, votul final din partea deputaţilor, fiind publicat în Monitorul Oficial la începutul lunii iulie 2018. 
Articolul precedentPereţii casei muzeu Ellie Wiesel din Sighet vandalizaţi cu mesaje antisemite
Articolul următorCUPA ROMÂNIEI – Minaur Baia Mare, calificată în faza 2 națională