La sfârșitul săptămânii trecute comuna Bârsana a fost în sărbătoare. Fiii satului, chiar și cei care sunt stabiliți în  afara județului sau în străinătate, au îmbrăcat costumul popular și s-au întâlnit duminică în centrul comunei pentru a participa la sărbătoarea devenită o tradiție.

Sărbătoarea a adus și de această dată în prim-plan portul popular specific zonei, zestrea cu care comuna Bârsana se mândrește, oameni ai locului, dar și prieteni ai localității, care au ales să fie prezenți la tradiționalul eveniment.
”Iata-ne la a treia ediție a sărbătorii <<Întâlnirea cu fiii satului>>. Așa cum am spus în fiecare an, consider că o dată pe an merităm să avem o zi a noastră, a bărsăneștilor, merităm să avem o continuitate a ceea ce am preluat de la înaintașii noștri și la rândul nostru să predăm generației tinere. Numai așa putem să avem tradiții, obiceiuri, port și istorie. Pentru că ne aflăm în anul 2018 și este Anul Centenar, se știe că Bârsana este încărcată de istorie, de aceea consider, în calitate de primar, că a sosit momentul pe lângă sărbătoarea <<Întâlnirea cu fiii satului>> să îi cinstim și pe cei care în urmă cu 100 de ani au plecat din Bârsana, au arborat drapelul în turla bisericii și s-au adunat sub formă de comandament, au mers la Sighet și apoi au luat drumul spre Alba Iulia”, a spus Teodor Ștefanca, primarul comunei Bârsana.
”Cu mare bucurie am acceptat invitația domnului primar de a participa astăzi la sărbătoarea comunei Bârsana. Ce poate fi mai frumos decât întâlnirea cu fiii satului, sunteți oameni dragi datorită cărora Maramureșului este astăzi în top 3 destinații turistice în România. Ne luptăm pentru primul loc cu Delta Dunării și Bucovina. Mai avem mult de lucru, mai avem nevoie de drumuri, apă, canalizare, instituții de învățământ. Doar realizând aceste  obiective putem să aducem acasă fiii satului”, a precizat Vasile Moldovan, prefectul județului Maramureș.
”Întâlnirea cu fiii satului de la Bârsana este un eveniment pentru care dumneavoastră ați venit din multe colțuri ale lumii, să vă întâlniți, să depănați amintiri. Este un bun prilej de a ne aminti cine suntem, cine sunt înaintașii noștri și ce au făcut pentru noi pentru că astăzi ne întâlnim sub semnul Centenarului Marii Uniri să îi cinsitm pe cei care au avut un ideal și au făurit România Mare”, a adăugat Ioan Doru Dăncuș, vicepreședinte Consiliul Județean Maramureș.
De la eveniment nu au lipsit nici momentele artistice. După alaiul cu căruțe și călăreți și  parada portului popular, timp de câteva ore  a avut loc un spectacol susținut de interpreți de muzică populară și ansambluri folclorice.
Articolul precedentUSR Maramureș susține că este ținta unor atacuri de dezinformare
Articolul următorEvenimentul Satele României de la Săpânţa, un succes de răsunet