Salvamont România beneficiază de noul sistem de radiocomunicații digitale, implementat de către Serviciul pentru Telecomunicații Speciale, pentru asigurarea comunicațiilor în zonele izolate, fără acoperire cu alte sisteme de radiocomunicații sau rețele de telefonie mobilă.

 Implementat în anul 2019 la nivelul a 21 de județe, sistemul a fost testat de către salvamontiști, rezultatele obținute fiind de excepție privind calitatea semnalului și acoperirea teritorială mai ales în zonele montane.

Serviciile Salvamont din județele Maramureș, Gorj, Alba, Sinaia, Prahova lucrează deja pe acest sistem cu terminale proprii. Salvatorii montani din județele Bacău, Bihor, Brașov, Caraș, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Satu Mare și Sibiu utilizează temporar terminalele aparținând STS, urmând să utilizeze, la rândul lor, terminale proprii.
Sistemul permite vizualizarea, pe monitoarele calculatorului sau ale terminalului mobil, locația sau deplasarea în teren a salvatorului, conectarea stației automat pe cel mai bun releu, precum și interconectarea cu sistemele de radiocomunicații existente utilizate de elicopterelor SMURD si de celelalte echipaje ale agențiilor de intervenție în situații de urgență.

Pentru salvarea montană acest proiect reprezintă un mare pas înainte, iar rezultatele bune obținute au determinat continuarea, și în acest an, a acestui program pentru a asigura o acoperire cât mai bună teritorială în folosul agențiilor specializate de intervenție în situații de urgență care răspund la apelurile cetățenilor efectuate la Numărul de urgență 112.

 

Articolul precedentIanuarie le aduce românilor o nouă minivacanță
Articolul următorÎn minivacanţa, poliţiştii sunt la datorie