Centenarul Corului Bărbătesc din Finteușu Mare a fost sărbătorit finalul săptămânii, iar aniversarea celor 100 de ani de activitate neîntreruptă a fost marcată printr-o serie de acțiuni culturale. Cea mai prestigioasă formație corală din Maramureș s-a născut odată cu România, sub deviza „Ne-am unit inimile, gândurile și glasurile pentru a proslăvi prin cântec Neamul Românesc și pe Bunul Dumnezeu”. Pe 1 Decembrie 1918 „Corul Plugarilor din Finteușu Mare” a susținut primul concert în Șomcuta Mare, unde românii din Chioar au fost adunați să afle marea veste care va veni de la Alba Iulia, formarea României Mari.

Proiectul “O sută de ani de cântec coral la Finteușu Mare” a debutat sâmbătă, cu săvârșirea Sfintei Liturghii, urmată de parastasul de pomenire a coriștilor decedați în perioada 1 decembrie 1918-1 septembrie 2018. Totodată, în memoria celebrilor coriști a fost dezvelit și sfințit Monumentul cântecului coral de la Finteușu Mare, amplasat în curtea sălii de repetiții a emblematicului Cor Bărbătesc.

Vizibil emoționat de actul desăvârșit de comemorare al celor care acum o sută de ani și-au unit glasurile, izbucnind pe acordurile cântecului “Pe-al nostru steag e scris Unire”, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, și-a arătat întreaga apreciere față de cei care au scris file în istoria României, prin vibrația cântecelor închinate neamului românesc.

“Ceea ce s-a întâmplat astăzi, aici, înseamnă recunoștință și respect pentru adevăratul act de cultură. Aici sunt oamenii care își iubesc țara, neamul și glia. Acești oameni ne-au învățat ce înseamnă valorile noastre naționale. Mulți dintre membrii acestui cor și-au sacrificat familiile pentru a împărtăși cu toată simțirea dragostea de neam și țară. Ei sunt eroii zilelor noastre, iar cei pe care i-am comemorat astăzi sunt eroii care, din păcate, s-au dus la Domnul”, a apreciat, Ioan Doru Dăncuș.

În cadrul acestui proiect cultural de celebrare a Centenarului Corului Bărbătesc din Finteușu Mare a fost săvârșit și ceremonialul de sfințire a lăcașului de cultură de la Finteușu Mare, după care a fost lansat volumul „O sută de ani de cântec coral la Finteușu Mare”.

În încheierea primei zile dedicate centenarului coral, Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, alături de coruri din Țara Chioarului precum, “Armonia chioreană”, “Buciumenii Chioarului”, Corul din Șomcuta Mare, Horitoarele din Sapaia și Posta, dar și Corul “Preludiu” al Societății “Tinerimea Română” din București și grupul folk “Eu Cred” din județul Neamț au susținut un memorabil concert coral de cântece religioase și patriotice. La acest moment muzical a participat secretarul de stat al Ministerului Culturii și Identității Naționale, Alexandru Pugna, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, senatorul Liviu Marian Pop și deputatul Marius Sorin Ovidiu Bota, dar  și primarul Gheorghe Buda. Ca semn al prețuirii și al înaltei aprecieri pentru un veac de cântec coral și proslăvire a neamului românesc, șeful administrației județene a acordat o plachetă și o diplomă de excelență Corului Bărbătesc din Finteușu Mare.

În continuarea evenimentului, duminică, 9 septembrie, începând cu ora 15:00, a fost programat concertul coral omagial susținut de Corala “Armonia” din Baia Mare, Corul “Preludiu” al Societății “Tinerimea Română” din București, Corala “Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului și Corul Bărbătesc din Finteușu Mare.

Articolul precedentLecție de istorie dedicată Centenarului Marii Uniri
Articolul următorSighetu Marmației rămâne fără apă miercuri, 12 septembrie