O lecție de istorie despre Marea Unire din 1918 a avut loc sâmbătă în satul Nănești. Prin această activitate s-a dorit sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, iar câțiva invitați au vorbit despre semnficația acestui eveniment.
La căminul cultural din satul Nănești s-a adus un omagiu eroilor care s-au jertifit pentru țară. Reprezentanții administrației locale și județene, ai unor instituții de cultură precum și istorici au fost prezenți la acest eveniment unde s-a vorbit despre contribuția maramureșenilor la înfăptuirea Marii Uniri precum și despre importanța Centenarului.
”Astăzi sărbătorim tot ce s-a întâmplat mai frumos pentru noi, faptul că noi astăzi suntem liberi se datorează acestor eroi care au murit pentru noi și cred că ar fi cel mai potrivit moment să intonăm imnul național”, a spus Ileana Matus, organizator.
”De oamenii acestui sat mă leagă amintiri foarte plăcute, am văzut că în cronica satului este trecut Echim Vancea, domnul Gheorghe Bârlea, Vasile Bârlea, ar trebui să îl mai adăugați pe profesorul Ion Vancea și pe mulți alții pentru că aveți oameni de mare valoare. Satul vostru nu este un sat mic, satul Nănești este atestat în documente în 1412, acum 100 de ani satul avea cu aproape 100 de locuitori mai mult decât astăzi, avea apropae 800 de locuitori. Satul Nănești are oameni deosebit de importanți în istorie”, a precizat Gheorghe Todinca, director la Muzeul Maramureșului Sighetu Marmației.
Evenimentul a fost completat cu un spectacol de cântece patriotice.