Casa din Sighetu Marmației în care s-a născut Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace,  a fost transformată în Muzeul Culturii şi Civilizaţiei Evreieşti din Maramureş. În prezent este unul dintre cele mai importante obiective turistice din zonă fiind vizitată anual de mii de turiști, cei mai mulți fiind din străinătate.

Casa muzeu prezintă viața și activitatea lui Elie Wiesel dar și povestea comunității evreilor din Maramureș.

”Muzeul Culturii şi Civilizaţiei Evreieşti din Maramureş, Casa Memoriala Elie Wiesel, acesta este numele complet al acestei instituții, este un department al Muzeului Maramureșului. Este un muzeu dedicate atât vieții și activității lui Elie Wiesel, cel care s-a născut la Sighetu Marmației, a primit Premiul Nobel pentru Pace 1986 dra în aceeași măsură este un muzeu dedicate memoriei celor care au fost vecinii noștri, prietenii noștri, comunității evreilor din Maramureș a cărei poveste începe undeva în secolul al XVII-lea și se încheie și continuă până în 1944 când povestea lor se încheie abrupt și tragic cu ceea ce déjà cunoaștem că se numește Holocaustul, a explicat muzeograful Alina Marincean.

În muzeu se află mobilier de epocă  și alte obiecte care au aparţinut familiilor de evrei din Sighet şi chiar familiei Wiesel. Din 2014 Casa muzeu s-a îmbogățit cu încă o expoziție. Este vorba despre imagini care prezintă deportarea evreilor din Transilvania de Nord.

”Casa este deschisă cu program variat, orar de vară și orar de iarnă. Din 15 aprilie până în 15 octombrie este deschisă de marți până duminică de la ora 10:00 la 16:00, iar programul de iarnă, 15 octombrie-15 aprilie, de luni până vineri de la ora 08:00 la ora 16:00”, a adăugat muzeograful.

Anul trecut peste 4000 de turiști au trecut pragul Muzeului Culturii şi Civilizaţiei Evreieşti din Maramureş.

 

Articolul precedentFostul deputat PDL, Doru Leşe a învins Electrica în instanţă
Articolul următorReglementări referitoare la durata de valabilitate a documentelor de călătorie