În 16 ianuarie în Sighetu Marmației a fost dezvelită o placă memorială în semn de respect și recunoștință pentru Alexandru Filipașcu, istoric, profesor și teolog. La eveniment au luat parte reprezentanții administrației locale dar și ai instituțiilor de cultură din Sighet.

Placa a fost dezvelită de primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, și de prof.dr. Ion Petrovai, inițiatorul acțiunii, pe casa în care a trăit Alexandru Filipașcu. Protopopul ortodox Vasile Aurel Pop a oficiat și o scurtă slujbă religioasă.

”În 1940 a publicat ”Istoria Maramureșului”, în 1943 publică „De la românii din Maramureș – Oameni, locuri, cântece”, în 1944 ”Maramureș”, în 1945 ”Voivodatul Maramureșului  Originea, structura și tendințele lui”. Cărți publicate postum, în 1957 ”Manualul Istoriei Bisericii Române”, coautor al manualului și în 2006 ”Enciclopedia familiilor nobile maramureșene de origine română”. Foarte pe scurt, câteva date despre Alexandru Filipașu,” a spus Dorel Todea, managerul interimar al Centrului Cultural Sighet,

”Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil ca lui Alexandru Filipașcu să i se recunoască un merit deosebit, acela de a fi fost locuitor al Sighetului, primar al Sighetului, o persoană extrem de importantă, nu a Sighetului ci a României pentru că dacă spre zona teologică a activat inclusiv în învățământ, spre zona istoricului cărțile sale sunt cărți de referință la nivelul județului Maramureș”, a precizat Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației.

”Dintre cei ce murim, cei ca Alexandru Filipașcu trăiesc. Este dureros că acest om nu are mormânt, nu are cruce, decât istorie și fapte. Anul acesta s-a realizat lucrarea monumentală de către Biblioteca Județeană în care sunt reprezentați cei mai reprezentativi maramureșeni, zic că aici la Sighet ar trebui să se coaguleze capitala de suflet a Maramureșului și aceste personalități să fie puse în evidență cu nume de străzi, cu busturi, cu activități și omagieri pe măsura valorii lor”, a adăugat prof. dr. Ion Petrovai.

Alexandru Filipașcu s-a născut în 20 aprilie 1902 la Petrova și a murit în 20 decembrie 1952 în Constanța. A  fost istoric, primar al orașului Sighetu Marmației, profesor și preot.

Articolul precedentCetățenii sunt obligați să curețe zăpada de pe trotuarul din fața casei
Articolul următorDrumurile județene 183 și 183A au fost închise temporar circulației rutiere