Subiectul conservării patrimoniului şi revitalizarea satului maramureşean se discută de ceva vreme în spaţiul public. Zeci de români se întorc acasă în această perioadă şi încep să ceară avize şi certificate pentru construirea unei case. Lucrurile nu sunt însă chiar atât de simple.

Prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan atenţionează primarii şi secretarii unităţilor administrativ teritoriale privitor la verificarea cu atenţie a documentaţiilor care se depun pentru obţinerea autorizaţiilor de construire sau certificatelor de urbanism precum şi avizele care stau la baza lor.

Prefectul informează că în multe din satele maramureşene există monumente UNESCO în preajma cărora, dacă se doreşte construirea unor case, trebuie obţinute şi nişte avize speciale.

“Este un lucru bun că cetăţenii au posibilitate să construiască noi case moderne, dar îndrumarea noastră şi a celor din CJ care au promovat un proiect de hotărâre privind revitalizarea satului maramureşean este aceea că ar trebui să fie mai atenţi în ceea ce priveşte construcţiile pe care le edifică în special în zona rurală şi în ce priveşte clădirile ce sunt în patrimoniul UNESCO.

Avem 8 biserici în patrimoniul UNESCO şi clădiri monumente istorice şi primarii UAT-urilor ar trebui să îndrume sau să consilieze cetăţenii în această privinţă cu privire la rigorile legislaţiei în ceea ce priveşte construcţiile care se edifica în zonele adicente acestor clădiri de patrimoniu.

Pentru eliberarea autorizaţiei de construire este obligatoriu a se solicita avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Sunt cazuri în care au fost eliberate aceste autorizaţii şi nu s-a solicitat acest aviz ceea ce este un lucru destul de grav. De aceea îndrumăm primarii obligaţia legală pe care o au de a solicita acest aviz.”  a declarat Prefectul de Maramureş, Vasile Moldovan.

Cetăţenii pot fi îndrumaţi şi de către arhitecţi sau Ordinul Arhitecţilor Maramureş care pot să-i consilieze în proiecte de bun gust şi care să nu pună în pericol peisagistica din zona clădirilor de patrimoniu din Maramureş.

Articolul precedentTot mai mulți turiști vizitează Maramureșul
Articolul următorUn maramureșean s-a împușcat în cap