Proiectul REDUCES, implementat de Consiliul Județean Maramureș în parteneriat internațional pentru a promova tranziția la economia circulară se află printre cele 29 de proiecte care au parteneri români, din totalul de 74 de proiecte aprobate prin ultimul apel al Programului Interreg Europe.

În vederea demarării proiectului REDUCES, Consiliul Județean Maramureș a fost reprezentat la Seminarul privind drepturi și obligații în implementarea proiectelor aprobate în Apelul 4 din cadrul Programului Interreg Europe, organizat la București, în data de 14 mai 2019, de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate Națională de Management a Programului Interreg Europe. Specialiști de la Punctul Național de Contact și Controlul de prim nivel au prezentat rezultatele Programului Interreg Europe și au transmis informații necesare și utile pentru implementarea cu succes a proiectelor de cooperare interregională care vor începe în luna august 2019. Discuțiile s-au axat pe detalii și îndrumări privind funcționarea parteneriatului internațional, derularea activităților, management, monitorizare, raportare, precum și aspectele financiare. 3,8 milioane de euro sunt alocați din FEDR (Fondul European pentru Dezvoltare Regională) pentru cele 24 de proiecte care vor fi derulate în următorii 3-4 ani, de 20 de parteneri români, printre care se află și Consiliul Județean Maramureș.

Proiectul „REDUCES – Regândirea Dezvoltării Durabile în Regiuni Europene Utilizând Modele de Afaceri ale Economiei Circulare (Rethinking Sustainable Development in European Regions by Using Circular Economy Business ModelS)” va fi implementat de zece organizații din șase state membre ale Uniunii Europene: Finlanda (lider de parteneriat), Spania, Marea Britanie, Olanda, Bulgaria și România. 

Bugetul total estimat al proiectului REDUCES este de 1.393.497 euro, din care de 85% este finanţare nerambursabilă FEDR. Bugetul estimat aferent Consiliului Judeţean Maramureş va fi echivalentul în RON a sumei de 137.700 Euro, din care 117.045 Euro (85%) finanţare nerambursabilă FEDR şi 20.655 euro (15%) contribuție națională. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice va suporta 13% din valoarea proiectului, reprezentând 17.901 euro, contribuţia Consiliului Judeţean Maramureş fiind de doar 2.745 Euro (2%) eşalonată pe o perioadă de 3,5 ani.

Programul INTERREG EUROPE face parte din programele de cooperare teritorială europeană ale Uniunii Europene din perioada financiară 2014-2020 și urmărește îmbunătățirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regională, în principal a celor care urmăresc investițiile pentru creștere economică și a locurilor de muncă și, după caz, a celor de cooperare teritorială europeană, prin promovarea schimbului de experiență și a învățării de noi politici de către actorii de interes regional.

Articolul precedentCampanie de donare de sânge în Sighetu Marmației
Articolul următorS-a dat startul depunerii proiectelor pe ghidurile de sport, cultură și tineret