În ședința extraordinară a Consiliului Județean, desfășurată în 12 martie 2019, pe ordinea de zi a ședinței s-a aflat și un proiect care privea schimbarea denumirii Casei Tineretului în Centrul Cultural Maramureș, proiect care însă a fost retras de președintele Gabriel Zetea. Motivul a fost acela că, avizul care trebuia să fie transmis de Consiliul Municipal nu a ajuns la instituția județeană și, mai mult, la ședința Consiliului Local Baia Mare, care a avut loc în aceeași perioadă, aleșii locali s-au declarat împotriva schimbării acestei denumiri. 

Șeful administrației județene, Gabriel Zetea a precizat că schimbare a numelui este necesară pentru ca Județul Maramureș să aplice pe un program național de finanțare a obiectivelor turistice, prin care Guvernul României poate pune la dispoziție fondurile necesare pentru a reabilita această clădire emblematică a Maramureșului. ”Legea spune că noi, ca și instituție tutelară, pentru a schimba denumirea unei clădiri, avem nevoie de acceptul consiliului local pe al cărui rază se află imobilul în cauză. (..) Pentru a putea obține finanțarea, este imperios necesar să dăm Casei Tineretului o destinație culturală. Am toată disponibilitatea să stau de vorbă cu aleșii locali din CL Baia Mare, să fiu prezent la viitoarea lor ședință și să le explic de ce este atât de important să acorde un aviz, pentru ca acest proiect să poată merge mai departe”, a declarat președintele Gabriel Zetea, la acel moment.
În cadrul ședinței extraordinare care a avut loc vineri, 22 martie 2019, președintele Gabriel Zetea a informat plenul că a fost prezent la ultima ședință a Consiliului Local Baia Mare, unde a stat de vorbă cu aleșii municipali, iar avizul a fost aprobat cu 16 voturi pentru.

”Am făcut, alături de vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, o vizită colegilor din Consiliul Municipal Baia Mare, am discutat cu ei și, la final, cei care au ales să rămână în ședință, au votat în unanimitate pentru a acorda acest aviz. Este însă deranjant faptul că un anume consilier liberal nu doar că se opune acestui proiect, ba mai mult, a depus și o plângere prealabilă la Primăria Baia Mare, pentru a încerca să tragă de timp. Concluzia este că nu dorește să aducem bani în județ, deși vorbim de sume extrem de mari, necesare pentru a reabilita una dintre cele mai emblematice clădiri ale Băii Mari. Sper ca aceste orgolii să treacă și să înțeleagă că proiectele administrației locale nu trebuie să aibă culoare politică. Totodată, doresc să mulțumesc tuturor consilierilor locali care au votat pentru acest proiect”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Gabriel Zetea a făcut un apel către consilierii liberali din cadrul Consiliului Județean să stea de vorbă cu reprezentantul lor din Consiliul Municipal, pentru a încerca să îi explice că această clădire nu poate fi reabilitată decât în situația în care primește o destinație culturală. Marinel Kovacs, șeful grupului PNL din Consiliul Județean a explicat că opinia consilierului local Cristian Niculescu-Țâgârlaș este una personală, neîmpărtășită de liberalii din Maramureș, deoarece colega acestuia din Consiliul Local a votat pentru acordarea avizului favorabil schimbării denumirii. Președintele Consiliului Județean a explicat, însă, că în plângerea prealabilă depusă la Primăria Baia Mare, consilierul Niculescu- Țâgârlaș a implicat și numele PNL Maramureș, fapt pentru care această problemă internă a liberalilor trebuie rezolvată la nivelul partidului politic.

 

Despre această dispută care a pornit în jurul schimbării denumirii Casei Tineretului, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș a declarat că singurul său interes, ca primar, este ca această clădire să fie renovată și dotată la cele mai înalte standarde. Mai mult, edilul de Baia Mare a felicitat Consiliul Județean Maramureș pentru faptul că a descoperit această oportunitate care va duce la renovarea Casei Tineretului, sub noua denumire de Centrul Cultural Maramureș.

”Mă interesează lucruri importante și nu mărunțișuri. Vorbim despre un obiectiv extrem de important, care poate să fie modernizat așa cum ne dorim cu toții. Odată utilat și reabilitat, poate fi folosit și pentru manifestări culturale, de tineret, pentru orice alte activități, deoarece spațiul este extrem de generos. Personal, felicit Consiliul Județean Maramureș pentru că a găsit această oportunitate de finanțare la Ministerul Culturii și este normal că trebuie să respecte toate cerințele pe care le impune finanțatorul. În această situație a fost specificat în mod clar că trebuie să fie un centru cultural, deci nu cred că trebuie să ne exprimăm împotrivă doar pentru a fi contra. Pe mine, din calitate de primar al municipiului Baia Mare, mă interesează să se rezolve problema funcționării și ridicării la un nivel cât mai înalt a condițiilor pe care le poate oferi această clădire, fără să conteze cum se numește. Dacă clădirea ar fi renovată acum, în această perioadă, nu aș avea niciun fel de problemă să îi spunem Centrul Cultural Liviu Dragnea. Dacă cineva consideră că astfel de subiecte trebuie să fie tema unor controverse ieftine politice, înseamnă că nu are ce să caute în zona politică și nu a înțeles nimic din rolul pe care îl are un ales local pentru comunitatea pe care are impresia că o reprezintă, dar de fapt reprezentarea e departe de adevăr”, a conchis primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

Articolul precedentVictorie pentru handbalistele de la CS Minaur
Articolul următor60 de ani de activitate pentru Ansamblul Folcloric Național “Transilvania”