În ultima ședință ordinară a Consiliului Județean Maramureș, condusă de președintele Gabriel Zetea alături de vicepreședintele Doru Ioan Dăncuș și secretarul județului Aurica Todoran, aleșii au votat pentru alocarea sumei de 26.932 mii lei reprezentând cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare a unităților administrativ teritoriale. Toate cele 75 de unități administrativ teritoriale au fost finanțate cu sume între 100 și 900 de mii de lei. 

Totodată, a fost aprobată repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a sumei de 2.735 mii lei reprezentând sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri comunale. Astfel, au primit bani pentru drumuri, orașele Săliștea de Sus, Seini, Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș, Tăuții Magherăuși, Ulmeni și comunele Ariniș, Asuaju de Sus, Băița de sub Codru, Băsești, Bicaz, Botiza, Cernești, Cicârlău, Coaș, Copalnic Mănăștur, Cupșeni, Fărcașa, Groși, Groșii Țibleșului, Ieud, Mireșu Mare, Ocna Șugatag, Petrova, Recea, Remetea Chioarului, Săcălășeni, Satulung, Șișești, Strâmtura, Suciu de Sus, Vadu Izei, Valea Chioarului, Vima Mică.
Fonduri în cuantum total de 720 de mii de lei au fost acordate și pentru acțiuni culturale. Aleșii județeni au aprobat lista programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale care beneficiază de finanţare nerambursabilă din bugetul judeţului şi sumele alocate fiecărui program, proiect și acțiune, declarate eligibile la sesiunea de finanţare din anul 2019.
Programele cultural-educaționale ale unităților administrativ teritoriale au fost finanțate cu suma totală de 210 mii de lei. Astfel, pentru ”Zilele orașului Seini” s-au alocat 70 de mii de lei, pentru ”Toamna Șomeșană” de la Ulmeni o sumă similară, pentru ”Cuhea Voievodală” au fost acordați 30 de mii de lei, iar pentru festivalurile din comună Recea suma acordată este de 40 de mii de lei.

Printre evenimentele finanțate substanțial se află proiectul “Credința și tradiția satului românesc” al Parohiei Ortodoxe Remecioara, pentru care s-au alocat 20 de mii de lei. Bani au fost acordați și festivalurilor corale „Valentin Băințan” și „Cântec din sufletul neamului. Maramureșenii la rădăcinile credinței creștine”, suma totală fiind de 30 de mii de lei pentru un proiect. A fost declarat eligibil și proiectul Asociației Logos Mission, respectiv tabăra de tineri “Before and after” – finanțarea fiind de 15 mii de lei, al Fundației Ucrainienilor Huțuli – ”Tineri lideri în comunitate”, unde finanțarea este de 10 mii de lei, dar și al Asociației Tinerilor Ortodocsi ai Protopopiatului Baia Mare – ATOP BM, pentru editarea și tipărirea publicațiilor ”Gazeta satului autentic maramureșean” și ”Gazeta de religie și spiritualitate ortodoxă”, suma totală acordată fiind de 24 de mii de lei. Au mai primit bani Asociația Filiala Uniunii Artiștilor Plastici din România, căreia i s-au acordat 10 mii de lei pentru Festivalurile Internaționale de Artă Contemporană ”Inside-Outside the wall” și ”Street Art 2019”, Asociația Autism Baia Mare, pentru ”Cultural Altfel – Meșteșuguri și tradiții maramureșene adaptate copiilor cu tulburări de dezvoltare”, Fundația „Moroșanca”, pentru evenimentul ”Fiii satului la Nănești”, dar și Asociația Folclorică Țibleșul din Groșii Țibleșului pentru ”Întâlnirea anuală a fiilor satului din Groșii Țibleșului”, acordându-se câte 10 mii de lei fiecărui proiect.

Ca în fiecare an, pentru programul cultural prioritar al județului Maramureș aferent semestrului doi s-au alocat 440 de mii de lei pentru evenimentele organizate de Comuna Dumbrăvița, Fundația Uniunea Huțulilor din România, Comuna Botiza, Comuna Rozavlea, Comuna Ieud, Fundația Arte+, Comuna Asuaju de Sus, Centrul Cultural Sighetu Marmației și Municipiul Sighetu Marmației.
În plenul Consiliului Județean s-a votat și lista structurilor sportive care beneficiază de finanțare nerambursabilă, declarate eligibile la sesiunea de finanțare din anul 2019 și care au primit în total suma de 889 de mii de lei.
Pentru programele, proiectele și acțiunile în domeniul tineretului s-au alocat 170 de mii de lei, fiind finanțate 17 asociații de tineret.
În cadrul ședinței a avut loc și repartizarea sumelor reprezentând forme de sprijin pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute în România, respectiv 2.000 mii lei. Dintre aceștia, 1.500 mii lei au fost alocați pentru unitățile de cult, 250 mii lei pentru unități de cult monumente UNESCO și 250 mii lei pentru unități de cult monumente istorice.
La ședința de Consiliul Județean au fost prezenți 33 de consilieri din totalul de 35 de membri.

Articolul precedentSe intervine în continuare în teritoriu
Articolul următorÎn 27 iunie s-a desfăşurat acţiunea de evaluare a efectivelor de capră neagră