Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș a organizat zilele trecute o întâlnire cu persoanele deținătoare de detectoare de metale, tema dezbătută având  ca subiect ”Protejarea patrimoniului arheologic”.

Întâlnirea a avut loc la sediul Bibliotecii Județene din Baia Mare, unde polițiștii care răspund de protejarea patrimoniului cultural național au prezentat cele mai importante prevederi legislative în domeniul protecţiei patrimoniului arheologic şi declararea unor situri ca zone de interes naţional.

Persoanele fizice şi juridice care deţin sau comercializează detectoare de metale sunt obligate să obţină în prealabil autorizaţia inspectoratelor de politie județene şi să se înregistreze la aceste autorităţi.

IPJ Maramureș:

”Unele activități pot fi considerate infracțiuni, iar altele contravenții. Astfel, accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizarea prealabilă și vânzarea sau oferirea spre vânzare a detectoarelor de metale fără autorizaţie constituie infracțiuni, iar neanunţarea în termen de 72 ore a descoperirilor arheologice întâmplătoare constituie contravenție. Amenda în acest caz este de la 2.000 lei la 50.000 de lei, în timp ce deţinerea de detectoare de metale fără autorizaţie se pedepsește cu amendă de la 25.000 lei la 75.000 lei şi confiscarea detectoarelor.”

Informațiile oferite de polițiști au fost completate de arheologi din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și specialiști din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Maramureș.

Articolul precedentFestivalul național de dans ”Împreună pentru viitor” va avea loc în Sighetu Marmației
Articolul următorDIN A TREIA ÎNCERCARE: S-a aprobat bugetul municipiului Sighetu Marmației