O instanță franceză a dispus marți o amendă de 500 de euro pentru doi români care au organizat o recoltă masivă de ciuperci sălbatice apreciate, dintr-o pădure în care autoritățile au limitat culesul la 5 kilograme de ciuperci de persoană, notează agenția afp

Cei doi suspecți, în vârstă de 22 și 60 de ani, au recunoscut deja că au condus un grup de aproximativ 40 de colegi români în luna octombrie a anului trecut, care au efectuat culesul în regiunea estică a Haute-Saona, plasând 266 kilograme de ciuperci.

Ciupercile scumpe, pot fi recoltate doar câteva săptămâni pe an și sunt preferatele fanilor gastronomici din Franța și nu numai.

În regiunea Haute-Saona, doar cinci kilograme de persoană pot fi adunate în sălbăticie. Această limită are ca scop asigurarea recoltelor durabile an de an, iar oricine este prins cu peste 10 kilograme se poate confrunta cu urmărirea penală.

Organizatorii români au plătit culegătorilor trei euro pe kilogram pentru o delicatesă care poate aduce 30 de euro sau mai mult la standurile de pe piață în sezonul de toamnă. „Au scos sume extraordinare”, a declarat reprezentantul departamentului Stephane Clement în instanță.

Procurorii, care au cerut închisoare cu suspendare pentru trei luni au spus ulterior că vor contesta o sentință considerată prea indulgentă. Suspecții nu au fost prezenți marți în instanță.

Unii oficiali locali spun că românii, inclusiv cei doi suspecți, fac parte dintr-o rețea care intenționa să vândă marfa către restaurante sau alți cumpărători. „Acești oameni săraci sunt doar folosiți”, a declarat Christiane Oudot, viceprimarul orașului Fougerolles, lângă pădurea în care a fost găsită tabăra românilor, pentru cotidianul francez Le Monde.

Procurorul local Emmanuel Dupic a declarat pentru AFP că a fost deschisă o anchetă privind traficul de persoane pentru a încerca să găsească șefii unei rețele „care exploatează sărăcia acestor oameni”.

Ciupercile confiscate au fost donate băncilor de alimente și altor organizații de caritate.

Articolul precedentBărbat din Chiuzbaia reţinut pentru 24 de ore pentru violența în familie
Articolul următorConsiliul Local Sighet, convocat în ședință ordinară