Pentru restaurarea, consolidarea și dotarea casei memoriale ”Gheorghe Pop de Băsești”, proiect considerat de anvergură regional şi depus la Comitetul Interministerial Centenar  de Primăria Băsești  s-a aprobat suma de 2.648.343 lei.

Comitetul Interministerial pentru Centenar a aprobat vineri,  350 de proiecte/manifestări/acțiuni, cu o valoare totală de 50.055.165 lei, dintre care 86 ale autorităților și instituțiilor publice centrale, în sumă totală de 16.896.865 lei, și 264 ale unităților administrativ-teritoriale, cu o valoare totală de 33.158.300 lei.

Mai multe proiecte “Centenar”  din Maramureş au primit finanţare de la Ministerul Culturii, unele includ restaurarea de clădiri sau statui, altele doar programe culturale.

Astfel, Primăria orașului Ulmeni va beneficia de restaurarea și modernizarea Monumentului Eroilor din localitate, unde a fost solicitată suma de 141.350 lei, proiectul fiind de anvergură regională.

Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania” și Consiliul Județean Maramureș au primit finanțare pentru proiectul cultural-artistic de anvergură națională ”Maramureșul și Marea Unire – 100 de ani de la Unirea Principatelor Române”, unde suma solicitată a fost de 555.500 de mii de lei.

Un alt proiect de anvergură națională depus de Consiliul Județean Maramureș, care a primit finanțare de la Ministerul Culturii pentru organizarea de turnee interne și internaționale de promovare a anului Centenar este ”Reconstituirea Drumului Unirii”, unde suma solicitată a fost de 262.500 de lei.

Instituția județeană a obținut finanțare și pentru proiectul de anvergură internațională ”Preotul Vasile Lucaciu – promotor al proiectului”, unde a fost cerută suma de 73.037 lei. A fost admis la finanțare și proiectul de anvergură internațională”Simpozion internațional Româno – Polonez”, depus de Primăria Giulești, unde s-a solicitat suma de 224.000 lei.

S-a aprobat și finanțarea proiectului de anvergură regională ”Plăci comemorative”, depus de Primăria municipiului Sighetu Marmației, Centrul Cultural Sighetu Marmației și Muzeul Maramureșean”, cu suma de 15.000 de lei. Un alt proiect de anvergură națională depus de Primăria Sighetu Marmației și admis la finanțare de Comitetul Interministerial pentru Centenar este expoziția ”Contribuția Maramureșului la Marea Unire din 1 Decembrie 1918”, suma solicitată fiind de 20.000 lei.

Admise la finanțare au fost și trei proiecte de anvergură regională depuse de Primăria Baia Mare, respectiv monumentele de for public ”Statuia lui Vasile Lucaciu”, ”Statuia lui Alexiu Pocol” și ”Monument comemorare Iuliu Maniu”, sumele solicitate fiind: 223.990 lei, 139.794 lei și 116.495 lei.

Și Primăria comunei Șișești a obținut finanțare pentru două proiecte cu finanțare regională, respectiv  manifestarea cultural-artistică ”Dezvelire placă comemorativă la Capela Eroilor din Cimitirul din Șișești” (21.000 de lei) și editare de carte ”Vasile Lucaciu – un crez, un destin, o lume”, cu suma de 5.800 de lei.

S-a aprobat la finanțare și proiectul cultural-artistic depus de Primăria orașului Seini ”Cetățenii orașului Seini, uniți în cuget și-n simțiri”, de anvergură regională, unde finanțarea solicitată este de 135.200 lei. O manifestare cultural-artistică de anvergură internațională a primit finanțare pentru proiectul ”Și noi suntem români – sărbătorirea Zilei Naționale cu ieudenii din Italia”, depus de Primăria Ieud, suma fiind de 139.920 lei.

Proiectul de anvergură regională ”Simpozionul Veghetori la obârșii”, depus de Primăria orașului Dragomirești, va fi finanțat cu suma de 46.060 lei, în timp ce pentru expoziția ”Marea Unire în arta artiștilor locali”, proiect de anvergură regională depus de Primăria orașului Cavnic s-a aprobat suma de 200.000 de lei.

Două proiecte de anvergură regională depuse de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș au fost admise la finanțare. Este vorba despre simpozionul ”Centenarul Unirii 1918 – 2018. Maramureșul înainte și după Marea Unire a Românilor”, finanțarea fiind de 17.900 de lei și ceremonia ”Recunoaștere și recunoștință pentru făuritorii României Mari”, unde suma acordată este de 79.675 lei.

Un ultim proiect aprobat în ședința din 6 iulie, pentru Maramureș, este cel de anvergură regională depus de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș, unde se dorește editarea unui album ”Monumente din județul Maramureș închinate eroilor din Primul Război Mondial”, suma solicitată fiind de 126.000 de lei.

În cadrul acestei ședințe, Comitetul Interministerial pentru Centenar a aprobat pentru județul Maramureș suma de 5.200.564 de lei.

Articolul precedent10 curți și anexe gospodărești inundate la Desești
Articolul următorAJOFM Maramureș-sprijin financiar pentru absolvenții de învățământ promoția 2018