De la data confirmării prezenței pestei porcine africane în țara noastră, se constată că în zona de nord-vest a României boala evoluează lent. Pesta porcină s-a confirmat în 14 localităţi din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13 mistreți și au fost uciși 175 de porci domestici. Prefectul Vasile Moldovan a dispus aplicarea de măsuri specifice în Maramureș pentru prevenirea răspândirii acestui virus. 
În Regiunea de nord-vest  a României, s-au înregistrat în județul Satu Mare – 6 focare în gospodăriile populației și 9 cazuri la porci mistreți; în județul Bihor – 21 de focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț, iar în judeţul Sălaj – 2 cazuri la mistreţi. Prin focar de pestă porcină africană se înțelege evoluția bolii într-o exploatație care numără unul sau mai mulți porci, la care s-a confirmat infecția cu virusul pestei porcine africane.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. La nivel național, până în 2 august, au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2,065 milioane de lei urmează să fie date în plată. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire.
Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social. Prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, a transmis primarilor, în calitate de președinți ai comitetelor locale pentru situații de urgență implementarea și respectarea unor măsuri de prevenție pe raza unităților administrativ-teritoriale. Acestea vizează interzicerea comercializării porcilor în târgurile de animale sau în vecinătățile acestora, controlul circulației suinelor pe raza localităților, interzicerea organizării de manifestări care includ aglomerări de animale din specia porcinelor, respectiv alte specii.
Articolul precedent180 de minori opriţi la graniţă pentru nereguli privind documentele de călătorie
Articolul următorAdunarea Regiunilor Europei se desfăşoară zilele acestea în Maramureş