Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a trimis o circulară prin care înștiințează primăriile că persoanele care au acces la canalizare vor fi obligate să se branșeze la rețea. Și în Sighetu Marmației încă există zone în care sistemul de canalizare nu este funcțional, iar localnicii nu sunt racordați la rețea.

Primarul Horia Scubli spune că în Sighetu Marmației racordarea la rețeaua de canalizare este făcută în proporție de peste 80% însă sunt și lucrări care nu au fost finalizate.

”Acea informare este de fapt o aducere aminte a obligațiilor noastre civice pe care le avem pentru că trăim în secolul 21 oarecum s-ar cuveni să fim cu toții legați la sistemul de apă și canal, din păcate nu toată lumea poate beneficia de acest serviciu. La nivelul orașului nostru avem undeva în jur de 84% această racordare care se va definitiva probabil undeva la sfârșitul lunii iulie. În acest moment au mai rămas două stații de pompare pentru că în anumite locuri presiunea nu merge așa cum ne dorim noi și acolo facem cu stații de pompare. Vom ajunge pentru nivelul Sighetului undeva la 94% la sfârșitul aplicării celei de-a doua etape, etapă care din păcate încă nu a început dar va începe la sfârșitul toamnei, proiectarea este deja terminată”, a explicat Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației.

Edilul local a mai precizat că în zonele în care cetățenii nu au fost încă racordați la rețeaua de canalizare se caută soluții pentru a beneficia și ei de aceste servicii.

”Nu am un cost specific la nivelul Sighetului, însă niciunul din proiecte nu lasă ca standard de cost să fie depășită suma de 250 euro/ fiecare gospodărie legată, așa sunt valorile care sunt alocate pe banii europeni. Sper să reușim să ajungem destul de departe iar acolo unde nu reușim să facem acest lucru va fi un program care va furniza oamenilor din zona respectivă un sistem de captare a apelor menajere prin bazine care se vidanjează 1-2 ori pe an și în felul acesta vor beneficia și ei de aceste servicii. Problema este că nu peste tot e posbil să ajungi, iar acolo unde nu ajungi încerci să susții financiar, pentru că oamenii cu toții își doresc să aibă canalizare și civilizație, însă nu toată lumea are bănuți, banii europeni sunt cei care pot să rezolve problema”, a adăugat primarul municipiului Sighetu Marmației.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, s-au alocat până în prezent peste 15 miliarde lei pentru 2.946 de obiective de investiţii care vizează alimentarea cu apă, canalizarea şi sistemele integrate de alimentare cu apă şi canalizare.

Sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Articolul precedentZiua porților deschise la Stația de epurare de Ziua Mondială a Apei
Articolul următorMistreţii sunt în continuare în vizorul medicilor veterinari