A doua zi de Paşte, la Şurdeşti este sărbătorit cel mai harnic gospodar, primul ieşit la muncile câmpului, prin ritualuri plin de semnificaţii vechi.

Anul acesta manifestarea este programată să aibă loc în data de 29 Aprilie a.c. la ora 12.00, la Biserica de lemn Arhanghelii Mihaiil si Gavril din localitate, lăcaş de cult aflat în Patrimoniul Unesco.

Denumit “Udatoriu din Şurdesti”, ceremonialul agrar începe imediat după slujbă din biserică, cel mai harnic țăran fiind condus de la biserică la râu, unde este udat cu apă, după care se încinge petrecerea. Se lasă cu ospăţ şi joc la casa sărbătoritului.

Feciorii și fețele tinere se adună în tinda bisericii, unde este adus udătorul în fața preotului, care dă dezlegarea obiceiului.

Apoi are loc o “confruntare” între tineri aleşi și diac, care este “mituit” cu un litru de palincă să deschidă biserică. Apoi este anunțat numele udătoriului, după care se împart “funcţiile”. Acțiunea se mută apoi la udator acasă, unde o monedă este ascunsă într-o buturugă, iar feciorii trebuie să o găsească, caz în care udatorul încearcă să fugă.

De aici, alaiul merge la râu, unde udătorul este dus cu o tileguţa, din care va încerca mereu să scape, să fugă. Ajunși acolo, acesta este udat cu apă, iar el, la rândul lui, îi udă pe cei tineri.

Organizatorii evenimentului au pregătit şi un program artistic. Pe scenă vor urca invitaţi precum Vlăduţa Lupău, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Marinel Petreuş şi Pop Daniel. De asemenea mai multe ansambluri folclorice au îi vor încânta pe cei prezenţi la manifestare.

Articolul precedentManifestări de sărbători în Sighetu Marmaţiei! Jandarmii vor supraveghea bunul mers al activităţilor
Articolul următorCampanie publică de conștientizare a pericolului pe calea ferată