După votarea bugetului județului Maramureș pentru anul 2019, președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea s-a întâlnit cu conducerile celor patru muzee aflate în subordinea administrației județene. Discuții pentru stabilirea bugetului fiecărui muzeu în parte au avut loc cu reprezentanții Muzeului de Etnografie și Artă Populară, ai Muzeului Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, ai Muzeului Județean de Istorie și Arheologie și ai Muzeului de Mineralogie din Baia Mare. Fiecare dintre cele patru muzee a primit, în 2019, un buget cu aproximativ 50% mai mare decât cel din 2018.

Au avut loc discuții aprofundate la Palatul Administrativ din Baia Mare pentru stabilirea bugetului Muzeului de Etnografie și Artă Populară, pentru anul 2019. Instituțiile culturale ale Maramureșului au primit, în acest an, cele mai mari bugete din întreaga lor existență, iar Muzeul de Etnografie și Artă Populară nu face excepție.

 ”De la 2.163.000 de lei în 2018, asigurăm pentru acest an un buget cu 50% mai mare, respectiv 3.009.000 de lei. Creșterile salariale pentru personalul muzeului sunt consistente de asemenea, fiind cu 60% mai mari decât anul trecut. Investițiile nu sunt deloc neglijate și, pe lângă reparațiile curente, alocăm peste 365.000 de lei pentru reabilitarea Casei Poartă. Felicit conducerea actuală a muzeului și în special pe directorul Monica Mare, sub al cărei management, această instituție emblematică în subordinea Consiliului Județean Maramureș își schimbă fața de la an la an”, a precizat președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea.

O creștere de aproape 40% a bugetului pentru anul 2019 s-a înregistrat și la Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, instituție în subordinea Consiliului Județean Maramureș.

 ”Am discutat, la Palatul Administrativ din Baia Mare, cu directorul instituției, Tiberiu Alexa, despre bugetul muzeului pentru acest an și vreau să îi mulțumesc pentru întreaga activitate din ultimii ani. Am stabilit pentru 2019 un buget total de aproape 2,3 milioane de lei față de 1,6 milioane în 2018 și mă bucur că putem continua achizițiile de opere de artă pentru îmbogățirea patrimoniului muzeal. Peste 300.000 de lei vor fi investiți și în acest an, de către muzeu, pentru achiziționarea de picturi aparținând Școlii de Pictură Băimărene și vom încerca, în mod special, repatrierea unor picturi din alte țări. Muzeul Județean de Artă beneficiază de întreg sprijinul Consiliului Județean Maramureș și sper să putem, în viitor, să menținem la aceleași cote ridicate managementul acestei instituții de prestigiu”, a conchis Gabriel Zetea.

Discuțiile au continuat la Palatul Administrativ, în Cabinetul Președintelui, cu reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, pentru stabilirea bugetului instituției pentru anul 2019. ”Anul trecut am finalizat o investiție pentru reabilitarea acoperișului muzeului, în sumă de 2,2 milioane de lei și felicit conducerea pentru buna desfășurare a lucrărilor. Și în acest an asigurăm un buget consistent pentru muzeu, iar cei 3,5 milioane de lei reprezintă cel mai mare buget pentru acest tip de instituție în subordinea Consiliului Județean Maramureș. Asigurăm, așadar, pentru funcționarea instituției, un buget cu aproape 50% mai mare decât în 2018. Creșteri substanțiale sunt la cheltuielile de personal, reprezentând 2.250.000 în 2019, față de 1.527.000 anul trecut, dar și la cheltuielile curente, unde se preconizează o sumă de 1.122.000 în acest an, față de 802.000 în 2018. Instituțiile de cultură în subordinea Consiliului Județean Maramureș beneficiază, în acest an, de cele mai mari bugete din istoria celor 27 de ani de existență a Consiliului”, a precizat șeful administrației județene.

Ultima, dar nu cea din urmă discuție pentru stabilirea bugetului pentru anul 2019 s-a purtat cu conducerea Muzeului de Mineralogie din Baia Mare. Ca și la celelalte muzee din subordinea Consiliului Județean Maramureș și aici s-a asigurat, în acest an, o creștere substanțială a bugetului de aproape 50%, respectiv 1,5 milioane de lei, față de 1,1 milioane lei în anul 2018.

”Cheltuielile salariale cresc de la 695.000 lei în 2018,la 1.065.000 de lei în 2019, iar cheltuielile cu bunurile și serviciile se majorează de la 363.000 de lei, la 450.000 de lei pentru acest an. Am crescut semnificativ în acest an subvențiile pentru instituțiile de cultură în subordinea Consiliului Județean Maramureș, cu o medie de aproape 50% față de bugetul de anul trecut și sper să reușim, astfel, ca actul de cultură să beneficieze și de o creștere calitativă”, a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Articolul precedentProcedură anulată la Aeroport
Articolul următor159 de societăţi comerciale şi ATM-uri verificate de poliţiştii specializaţi în sisteme de securitate