La analiza pe trimestrul III al acțiunilor desfășurate cu privire la implementarea în județ a planului teritorial comun de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță în școli și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ s-a reiterat faptul că 24 de unități nu sunt împrejmuite.
Elisabeta Kramarik, șef compartiment investiții în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș a precizat că acestea sunt în localitățile Baia Mare, Chelința, Suciu de Sus, Bocicoiu Mare, Șurdești, Giulești, Coltău și Borșa (grădinițe, școli și licee, colegii). De asemenea, în majoritatea unităților de învățământ nu sunt asigurate cu sisteme de pază.
Alte probleme identificate se referă la asigurarea iluminatului pe timp de noapte, refacerea marcajelor rutiere și semnalizării corespunzătoare pentru prevenirea accidentelor.
Subprefectul Alexandru Cosma a solicitat primirea nominală a unităților de învățământ care nu sunt împrejmuite și transmiterea de adrese la consiliile locale, respectiv consiliul județean pentru alocarea fondurilor necesare pentru realizarea împrejmuirii.
Inspectorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș, au efectuat 26 de controale la unitățile de învățământ. Au fost constatate 162 de nereguli, din care 58 au fost soluționate în timpul controlului, iar 68 au fost sancționate (67 avertismente și o amendă în valoare de 1000 lei).
În acest trimestru, nu au fost depuse documentații și eliberate autorizații de securitate la incendiu pentru unitățile de învățământ. Conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, principalele cauze identificate pentru neautorizarea privind securitatea la incendiu sunt: începerea lucrărilor de execuție a construcțiilor fără solicitarea/obținerea avizului; lipsa documentațiilor tehnice la proiectul tehnic, respectiv procesele verbale de recepție la terminarea lucrărilor, funcționarea în spații închiriate, în clădiri monument istoric sau bloc de locuințe.
Din totalul de 416 unități de învățământ, (din care 27 unități particulare) până la data de 31 august, 211 dețin autorizație sanitară. La nivelul județului 42 de unități de învățământ preuniversitar au asigurată paza (41 cu pază proprie și una prin pază societate specializată. Sunt dotate cu sisteme video de supraveghere 185 de unități de învățământ preuniversitar, din care 102 în mediul rural și 83 în mediul urban. Din totalul unităților de învățământ preuniversitar, 259 nu dispun de sisteme tehnice de supraveghere video și pază umană, conform datelor prezentate de comisar șef de poliție Radu Cristian. Pentru încălcarea prevederilor legale au fost aplicate 1826 sancțiuni contravenționale.