Doar 25.000 de lei s-au alocat de la Ministerul Culturii și Identității Naționale pentru două proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri depuse de Primăria comunei Şişeşti din Maramureş.

 “Mă întreb retoric, având în vedere că este anul Centenarului, cum se poate ca Șișeștiului să i se aloce 25.000 lei, iar altor localități sume și de 10 ori mai mari. E pentru mine o mare dilemă, nu aștept un răspuns din partea dumneavastră, dar sper ca răspunsul acesta să îl dea factorii implicați în luarea acestor decizii pentru că mi se pare strigător la cer. Mă bucur pentru Băsești, dar Șișeștiul a fost ignorat cu desăvârșire”, a declarat consilierul județean PNL, Călin Bota în cadrul ședinței ordinare a forului administrativ.

În replică, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş (PNŢCD), Doru Ioan Dăncuş a declarat: ”Mai concret, cred că dumneavoastră vă gîndiți la reabilitarea Complexului Muzeal Vasile Lucaciu. Demersul nu Primăria Șișești l-a făcut, ci Parohia Greco-Catolică în administrația căreia se află acel complex muzeal. Comitetul Interministerial care s-a întrunit pe data de 6 iulie și la celelalte întruniri nu au aprobat finanțări către alte entități decât administrații locale și instituții publice de rang național.  Din acest raționament, cel puțin până la această oră, nu s-au alocat fonduri către alte entități. Este încă un cod de proiecte pentru organizațiile non-guvernamentale care este în derulare și în momentul de față și probabil va urma încă o întrunire a Comitetului Interministerial și în cadrul acestei întruniri sunt șanse să primescă finanțare și alte entități față de cele pe care le-am enumerat”.

În urma ședinței Comitetului Interministerial pentru Centenar, Consiliul Județean Maramureș a obținut 1.100.000 lei pentru 6 proiecte, Primăria Baia Mare 470.000 lei pentru 3 proiecte, iar Primăria Sighetu Marmației – 35.000 lei pentru două proiecte. Fonduri de la Guvern au mai fost alocate în acest sens pentru primăriile Ulmeni, Seini, Cavnic, Dragomirești, Giulești, Șișești, Ieud și Băsești.

Cei mai mulți bani s-au alocat comunei Băsești, 2,6 milioane de lei, pentru reabilitarea Casei Memoriale ”George Pop de Băsești”.

La Șișești, în schimb, nu au fost prevăzuți încă bani pentru reabilitarea Complexului Muzeal ”Vasile Lucaciu”.

Articolul precedentSe schimbă data de plată a pensiilor
Articolul următorDoi martori în procesul primarului Cătălin Cherecheş, prezentaţi cu mandat de aducere în faţa instanţei clujene