Conform prevederilor art.84 lit.b) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, copiii au dreptul la pensie de urmaș și după împlinirea vârstei de 16 ani daca își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată până la terminarea acestora, fară a depăși vârstă de 26 de ani.

În cazul copilului beneficiar al unei pensii de urmaș care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspenda începând cu data de 1 octombrie a anului în curs.

Copiii urmași în vîrstă de peste 16 ani, au obligația prezinte o adeverință din care rezulte în anul scolar în curs, respectiv 2019-2020 urmează o forma de învățământ organizata potrivit legislației în vigoare.

Adeverințele școlare ,pentru valabilitate, vor fi eliberate începând cu data de 9 septembrie 2019, data la care începe noul an scolar.

Întrucât anul universitar începe cu 1 octombrie 2019, studenții urmași, în vârstă de până la 26 de ani, fiind în imposibilitatea prezentării până la data de 25 septembrie 2019 a adeverinței privind continuarea studiilor, într-o prima faza, aceștia au obligația până la data menționată depună la Casa de Pensii Baia Mare sau Casa Locala Sighetu Marmației în funcție de domiciliu, o declarație pe propria răspundere în acest sens.

Ulterior, dar nu mai tărziu de 25 octombrie 2019, aceștia au obligația de a prezenta adeverință din care rezulte în anul universitar în curs, respectiv 2019-2020, urmează o forma de învățământ superior, organizata potrivit legii.

În cazul nedepunerii până la data de 25.09.2019, a adeverinței solicitate sau a declarației pe propria răspundere în sensul continuării studiilor universitare, plata pensiei de urmaș se suspenda începând cu data de 1 octombrie 2019.

Adeverințele de școlarizare eliberate pentru anul scolar universitar 2019-2020 vor fi însoțite de un cupon de pensie, copie și original, precum și cartea de identitate în copie și original.

Adeverințele de școlarizare pentru pensiile de urmaș suspendate vor fi însoțite de o cerere de reluare la plata a pensiei, cupon de pensie, copie și original, precum și cartea de identitate,copie și original.

Articolul precedentA găsit un portofel dar a fost prins de poliţişti înainte să cheltuie banii
Articolul următorConducătorii de vehicule destinate transportului de elevi, instruiți înainte de începerea noului an școlar