Maramureșul s-a reunit cu Basarabia la Centenar Fest, un eveniment despre tradiții și cultură, despre arte și frumusețe, despre prietenie și relaxare. Un festival internațional ce promovează cultura și obiceiurile populare într-un mod dinamic și divers, de la care nu putea lipsi nici Maramureșul. 

Muzica, portul și dansul popular maramureșean au ajuns, la sfârșitul săptămânii trecute, pe meleaguri basarabene. Centrul Etnocultural Vatra din raionul Strășeni a reunit printr-un festival dedicat Centenarului Marii Uniri a României, peste treizeci de mii de participanți. Din delegația Maramureșului au făcut parte vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Doru Dăncuș, consilierii județeni Florica Roman, Nicolae Mișulec, Sorin Șunea, Felician Cerneștean, Ioan Radu Coman, Călin Ștefan Pop și Ioan Buda, reprezentanți ai aparatului propriu al Consiliului Județean și corpul de balet al Ansamblului Folcloric Național Transilvania. Scopul evenimentului este de a conserva, perpetua și promova valorile românești și de a scoate în evidență diversitatea și tradițiile comune care stau la baza unității istorice, lingvistice și culturale ale neamului românesc în Republica Moldova. Județul Maramureș și-a făcut simțită prezența la cel mai mare eveniment din Republica Moldova și prin demonstrațiile de meșteșuguri populare realizate de artizanii Maria Zapca, Ileana Bizău și discipolii Moșului Pupăză, Maria și Petru Codrea. Standul Maramureșului a fost vizitat de foarte mulți participanți care au degustat bucatele tradiționale maramureșene și au admirat ritualul mâinilor dibace ale meșterilor populari implicați în acest demers. Virtuozitatea rapsozilor populari Florentina și Petre Giurgi a îmbiat publicul să formeze hori ale unirii, iar celebra Nuntă din Țara Oașului a stârnit ropote de aplauze. Totodată, s-a format o paradă a portului popular, care a fost încheiată printr-o spectaculoasă horă a unirii pe acordurile muzicale ale renumitului Nicolae Furdui Iancu.
Prezența Maramureșului la acest eveniment a fost pecetluită la acțiunea Reuniunea Satelor de la Săpânța. Am încercat să gândim un concept care să satisfacă atât utilul, cât și plăcutul. Am mai demonstrat o dată că Maramureșul este mereu la înălțime și că legăturile cu Basarabia sunt legături de suflet care durează de foarte mult timp. Noi, ca și administrație județeană, vom încuraja astfel de schimburi de experiențe și vom fi prezenți acolo unde vom simți că ne este locul. Aici, în Basarabia, nu putem să nu ne simțim ca și acasă, la fel cum și basarabenii care vor veni în Maramureș se vor simți ca acasă”, a declarat Ioan Doru Dăncuș.
Articolul precedentAplauze pentru Minaur, huiduieli pentru arbitrii
Articolul următorSculptura care simbolizează plecarea maramureșenilor la Marea Adunare de la Alba Iulia a fost prezentată la Giulești